De gasprijzen blijven enorm hoog en dat zorgt ervoor dat we massaal op zoek gaan naar alternatieven. Er zijn nog nooit zoveel zonnepanelen gelegd, ineens wordt er wel gekozen voor warmtepompen en ook elektrisch verwarmen maakt zijn opmars. Wij hebben nog een manier van alternatief verwarmen voor jullie, die zowel duurzaam is en er voor zorgt dat je gasafname lager wordt. En dat laatste willen we natuurlijk allemaal!

Alternatief verwarmen

Naast de centrale verwarming en de mogelijkheid om elektrisch te verwarmen, kun je natuurlijk ook kiezen voor een mooie haard in huis. Niet alleen is dit enorm effectief, maar het is ook nog eens een mooie toevoeging aan je interieur. Een open haard met haardhout is alleen niet erg duurzaam en daarnaast wordt er al jaren gesproken van een eventueel verbod dat er gaat komen. Om alternatief verwarmen toch duurzaam te houden kun je daarom beter kiezen voor een pelletkachel. 

Pelletkachel 

Bij een pelletkachel brand je houtpellets (niet te verwarren met houtpallets). Dit zijn kleine houtkorrels die uit schoon zaagsel zijn geperst. Daardoor zijn ze schoner en goedkoper dan gewoon brandhout. De kachel is dicht waardoor er geen fijnstof in je woonkamer kan komen (wat wel het geval is bij een gewone open haard). Daarnaast wordt het gemaakt van duurzaam verzameld hout (zoals afvalhout van timmerwerken). Er worden dus geen bomen voor gekapt. Dit zorgt ervoor dat ze CO2-neutraal zijn. Daarnaast is het asgehalte slechts 0,7%. Per 100 branduren heb je dus nog niet eens 1 kg as. Daarnaast kun je dit as ook nog eens gebruiken als compost in je tuin. Dat is nog eens duurzaam gebruik! 

alternatief verwarmen

Huis verwarmen 

Nu hoor ik je denken: 1 kachel kan toch niet je hele huis verwarmen? Dat klopt. Om je hele huis te verwarmen zou je meerdere units nodig hebben. Wanneer je echter kiest voor een geschakelde CV-pelletkachel, kun je bestaande radiatoren, vloerverwarming en zelfs sanitair water verwarmen. Daarnaast moet je je afvragen of je wel elke ruimte verwarmt wil hebben. Net als bij je normale centrale verwarming is het aanbevolen alleen de ruimtes te verwarmen waar je aanwezig bent. Zo is het bijvoorbeeld ook een stuk gezonder om in een koude slaapkamer te slapen, dan een slaapkamer waarin het 19 graden is. Maar zoals gezegd, de keuze is aan jou. Zo’n mooie pelletkachel is natuurlijk ook enorm romantisch in de slaapkamer.

Sfeer

Naast het feit dat het een goede manier van alternatief verwarmen is, is het natuurlijk ook enorm sfeervol. Er zijn verschillende modellen pelletkachels verkrijgbaar, dus je kunt altijd een variant uitkiezen die past bij jouw interieur en stijl. Heb je interesse in een pelletkachel? Oriënteer je dan goed van te voren zodat je de juiste keuze kunt maken. 

Wat vind jij van deze manier van verwarmen? Heb jij al een pelletkachel? Deel dan gerust je persoonlijke ervaring!