Als dochter van een loodgieter heb ik één en ander wel meegekregen over het materiaal dat mijn vader gebruikt. Sterker nog, ik heb in een ver verleden als eerste bijbaantje voorraad geteld in het magazijn, dus ik heb bijzonder veel ook daadwerkelijk in mijn handen gehad. Het leek me daarom leuk om een blog te wijden aan de welbekende PVC buis. Wat kun je allemaal met PVC buizen en hoe kun je het toepassen?

PVC Buizen 

Het is niet een heel aantrekkelijk onderwerp voor een blogartikel: de pvc buis. Toch is het zeker wel handig om er mee over te weten te komen. Er zijn namelijk best wel wat klusjes in huis die je zelf kunt doen met behulp van dit materiaal en wat je best veel kosten bespaard wanneer je niet een professional hoeft in te huren. 

Allereerst de vraag: Wat is PVC nu eigenlijk? Het is een één van de meest gebruikte kuntstoffen van dit moment. PVC is normaal: hard, transparant, slecht brandbaar. Wanneer er extra stoffen worden toegevoegd veranderen de eigenschappen en kan het materiaal bijvoorbeeld buigen, kan het een andere kleur krijgen en is het beter bestendig tegen licht en warmte. Op die manier is bijvoorbeeld een PVC vloer anders dan een PVC buis. 

Desalniettemin is PVC altijd: duurzaam, brandvertragend, elektrisch isolerend en licht van gewicht. Vandaar dat de buizen ook zo populair zijn in de installatietechniek. 

pvc buizen

Een ruime keuze uit PVC buizen 

Gelukkig zijn PVC buizen beschikbaar in diverse diameters en lengtes. Ook kun je diverse koppelstukken verkrijgen. Het welbekende t-stukje of het bochtje. Denk dus goed na over welke vormen je nodig hebt en zorg ervoor dat ook de afmetingen en lengtes kloppen. De lengte kun je overigens nog zelf aanpassen en ook een klein bochtje kan je zelf buigen in het materiaal. Daarover lees je hieronder meer. 

Klussen met PVC buizen 

Zoals gezegd kun je een PVC buis buigen door de buis te verwarmen. Dit kan met behulp van bijvoorbeeld een föhn. Houd het er rekening mee dat je de buis altijd iets verder buigt dan de gewenste hoek omdat het materiaal de neiging heeft ietwat terug te buigen. Voor het zagen van het materiaal kun je een Pvc pijpsnijder gebruiken of een normale verstekzaag. Waarschijnlijk heb je die laatste sowieso bij je gereedschap liggen. Je kunt buizen aan elkaar lijmen door middel van het aanbrengen van een lijmverbinding. Lees daarom goed het etiket hoe de lijm het beste droogt en hoe je dit aanbrengt.