Wanneer je klein woont wil je natuurlijk het maximale uit je woonruimte halen. Het gevaar is echter dat als je er te veel spullen neerzet het juist alleen maar drukker en kleiner oogt. Hoe je dit het beste kunt aanpakken? Wij geven tips voor het inrichten van een kleine woonkamer! 

1. Ga voor lichte kleuren

 Ja, donkere kleuren staan ontzettend warm en knus, maar het maakt een ruimte bovenal optisch kleiner. Het beste kun je daarom kiezen voor lichte kleuren, zodat de ruimte niet alleen frisser maar vooral ook groter oogt. Vind je wit te kil? Dan kun je natuurlijk ook voor een hele lichte aardetint kiezen. Op die manier oogt het evengoed groter, maar ook warmer. 

kleine woonkamer

2. Spiegels

Nog zo’n optische illusie die heel prettig uitpakt in een kleine woonruimte: spiegels! Door de weerspiegeling lijkt je woonruimte vanuit bepaalde standpunten zomaar dubbel zo groot! Maar let op, hang je wanden nu niet helemaal vol met heel veel kleine spiegels, maar zorg voor één mooie grote eyecatcher van een spiegel. 

3. Zorg voor genoeg opbergruimte 

Veel spullen in de woonkamer zorgen niet alleen voor onrust in je hoofd en in je huis, het zorgt er ook voor dat je woning vele malen kleiner oogt. Waarschijnlijk valt het jezelf niet eens op, maar wanneer je je spullen zo veel mogelijk opbergt, zal je zien wat een rust en ruimte je opeens zal ervaren in je eigen woonkamer. Genoeg opbergruimte is daarom essentieel. Het prettigst is om dan te kiezen voor een grote wandkast waar je achter gesloten deuren zo veel mogelijk spullen kunt opbergen. Het kan hierbij ook helpen om een kast op maat te laten maken. Meubelmakers hebben hier vaak creatieve ideeën voor. Zoals bijvoorbeeld een lage wandkast met lades of kleppen die tegelijkertijd kan functioneren als bankje voor aan de eettafel.

4. Gebruik de muren

In een kleine woonruimte zal je al gauw merken dat de vloer snel vol komt te staan met allerlei meubels. Tijd om daar wat meer ruimte te creëren en in plaats daarvan de wanden te gebruiken. Die plant op dat krukje kan namelijk ook prima in een leuk hangpotje aan de muur! En dat fotolijstje op het bijzettafeltje staat veel leuker en praktischer op een wandplankje! 

kleine woonkamer inrichten

5. Zorg voor lucht onder je meubels 

Vaak zit optische ruimte ook in kleine details waar je vaak niet bij stilstaat, zoals de meubelpoten. Wanneer je bank, stoelen en kasten op hogere poten staan, oogt dit vele malen ruimtelijker dan wanneer de meubels geen poten hebben en plat op de grond staan. 

6. Kies de juiste meubels 

Tot slot zijn natuurlijk de meubels zelf ook ontzettend belangrijk, en dit is ook precies waar het vaak mis gaat. We zijn namelijk vaak geneigd om voor kleine meubels te kiezen in een kleine zithoek. Toch kun je in sommige gevallen juist beter kiezen voor grote meubels, zoals een ruime bank en een passende salontafel. Dit zorgt er namelijk voor dat het geheel een stuk rustiger oogt dan wanneer je kiest voor een kleine bank, twee losse stoelen en meerdere salontafels. 

hoe een kleine woonkamer inrichten

Op zoek naar de perfecte salontafel voor in je zithoek?

Hiermee kun je natuurlijk alle kanten op, maar onze tip: ga voor stijlvol én tijdloos. Zo zit je met een zwarte salontafel vrijwel altijd goed. Onze favoriet? Deze prachtige zwarte ronde salontafel met glas