Er zijn natuurlijk enorm veel soorten raamdecoratie verkrijgbaar. Een type raamdecoratie die wellicht nog niet zo oud lijkt – maar eigenlijk al uit de tijd van de Middeleeuwen stammen – zijn shutters. Waarom dit type raamdecoratie al zo lang populair is en waarom ook jij voor shutters als raamdecoratie zou moeten kiezen, lees je in dit artikel. 

Shutters als raamdecoratie 

Shutters bestaan uit houten lamellen die in een frame zijn gemonteerd. Zoals gezegd bestaan shutters al eeuwenlang. In de middeleeuwen werden ze gebruikt bij kastelen en landhuizen om hun ramen te beschermen tegen elementen van buitenaf en ook ongewenste bezoekers. Tijdens de Renaissance en daarna werden shutters verfijnd en ontwikkelden ze zich tot de bekende verstelbare lamellen die we vandaag de dag zien. In de 18e en 19e eeuw werden shutters populair in koloniale gebieden. In Amerika bijvoorbeeld en het Caribisch gebied. Ze werden geïntroduceerd door Europese kolonisten en werden vaak gebruikt in tropische klimaten omdat ze de warmte goed buiten kunnen houden, terwijl ventilatie wel mogelijk is. 

shutters

Vandaag de dag zijn shutters nog steeds een veelgekozen soort raamdecoratie. Niet zo vreemd, want de volgende voordelen van shutters gaan jou ook overtuigen; 

Lichtregulering

Als er iets is wat we graag willen bereiken met onze raamdecoratie is het de controle over de hoeveelheid licht die een kamer binnenkomt. In de wintermaanden willen we wellicht wat meer licht naar binnen laten komen, terwijl we in de zomermaanden die warme zon zoveel mogelijk willen weren. Met shutters kun je het zonlicht naar wens filteren, simpelweg door de lamellen te draaien. 

Privacy

Het draaien van deze lamellen zorgt niet alleen voor controle over de lichtinval, maar zorgt er ook voor dat je de hoeveelheid privacy kunt bepalen. Je kunt ze schuin naar beneden laten kantelen om toch licht naar binnen te laten vallen, maar nieuwsgierige ogen te weren. Ook kun je ze volledig sluiten om 100% privacy te krijgen. 

Stijlvolle uitstraling

Daarnaast hebben shutters een stijlvolle uitstraling en passen ze bij vrijwel elk type woning en interieur. Of je nu een moderne nieuwbouwwoning hebt of juist een landelijke woonboerderij. Zeker omdat je shutters in vele kleuren en materialen kunt verkrijgen. 

Een duurzame keuze

We kiezen steeds vaker voor duurzame items in huis. Shutters worden gemaakt van aluminium of hout en zijn daarmee een duurzame keuze. Shutters kunnen namelijk – met goed onderhoud – jarenlang meegaan.

Energie-efficiënt

Een ander voordeel – dat zeker de laatste tijd erg interessant is geworden – is dat shutters zorgen voor energie-efficiëntie. Doordat je de hoeveelheid zonlicht in je woning kunt bepalen, kun je daarmee ook de temperatuur in huis beter reguleren. Dit zorgt ervoor dat je in de zomer die airco niet hoeft te laten loeien en in de winter de kou beter buiten kunt laten. Perfect om die hoge energierekening wat lager te krijgen dus!