Wanneer je een huis gaat kopen komt er een hoop informatie op je af. Het kan allemaal vrij overweldigend overkomen als je je niet goed inleest van tevoren. Er zijn een aantal stappen die je kunt ondernemen voordat je een huis wilt kopen, dus we nemen je graag even mee door het proces.

Bereken je budget

Het belangrijkste bij het kopen van het huis is dat je op de hoogte bent van je budget. Een huis is waarschijnlijk de grootste aankoop die je in je leven gaat doen, en dat kost een hoop geld. Naast dat je eigen financiën goed op orde moeten zijn, is het belangrijk om jezelf af te vragen: hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Doe een online check

Voordat je naar een hypotheekadviseur gaat, kun je online alvast een check doen. Via Hypotheek24 kun je je gegevens invoeren, waarna wordt uitgerekend hoeveel hypotheek je ongeveer kunt krijgen. Dit is een vrij precieze indicatie, zodat je niet teleurgesteld wordt na een bezoekje aan de adviseur. 

kopen van een huis

Wat zijn je wensen?

Welke wensen en eisen stel je aan een huis? Natuurlijk willen we allemaal een kast van een huis die het liefst vrijstaand is, maar we willen ook allemaal betaalbare maandelijkse lasten. Bedenk je dus goed of je wensen niet te hoog gegrepen zijn voor je eigen budget. Je eerste huis hoeft echt niet je droomhuis te zijn, maar een stap in de goede richting.

Bezichtigingen doen

Als je een huis wilt kopen, zal je meerdere bezichtigingen moeten doen. Zo weet je een beetje wat de woningmarkt jou te bieden heeft en kun je goed kijken of het huis aan jouw wensen kan voldoen. Stel kritische vragen aan de verkoper over het huis en de buurt, zodat je na overdracht niet voor verrassingen komt te staan.

Een bod doen

Als je zeker weet dat dit de woning voor jou is, kun je een bod uitbrengen. Dit is ontzettend spannend, want je moet nog maar afwachten of het genoeg is en of de verkopers akkoord gaan. Laat je goed informeren, want je wilt natuurlijk niet te veel overbieden. Dat is ontzettend zonde van al het geld, wat je ook gewoon in het huis zelf zou kunnen stoppen.