Waar iedereen in maart plots thuis moest werken, is het nu toch al wel een beetje “het nieuwe normaal”. Iedereen zorgde in rap tempo voor een provisorische werkplek, zodat we in ieder geval aan de slag konden (zo ook ik), maar inmiddels is het toch wel zaak dat je een goede professionele thuiswerkplek hebt. Ik deel daarom 5 praktische tips om effectief thuis te werken.  

Tip 1: Zorg voor goed materiaal

Dit klinkt zo vanzelfsprekend, maar moet ook echt niet worden onderschat. De eerste weken van de lockdown in maart zat ook ik te werken op mijn chromebook. Ideaal? Verre van. Een aantal programma’s kon ik zelfs niet installeren op dit apparaat. Zo was ik eigenlijk ook gewend 2 schermen te hebben op kantoor. Toen mijn baas dit in de gaten kreeg, mocht ik meteen mijn pc ophalen en mijn 2 beeldschermen. Zo kan ik net zo effectief en snel werken, als ik altijd deed op kantoor. 

Tip 2: Snelheid

Zorg ook voor een goede internetverbinding. Glasvezel internet is echt razendsnel. Je wilt immers niet minutenlang turen naar je beeldscherm terwijl hij aan het laden is. Zeker thuis is de concentratie dan namelijk snel verloren. Daarnaast is glasvezel internet nooit overbodig thuis, want ook in de avonden komt dit van pas wanneer je de nieuwste series streamed. Check even of jouw huis is aangesloten op glasvezel! 

effectief thuis te werken

Tip 3: Zorg voor een goede werkplek

Ook hier heb ik het al meerdere malen over gehad, maar onderschat echt de waarde van een goede werkplek niet. Ik heb zelf aan de eettafel gezeten en zelfs een tijdje aan een sidetable. Natuurlijk niet ergonomisch en ik merkte dan ook snel klachten aan mijn nek en rug. Op kantoor heb je waarschijnlijk een goede professionele werkplek met een goede stoel en een praktisch bureau. Investeer hier ook in, wanneer je thuiswerkt. Het is voor je eigen belang! Wanneer je dan toch bezig bent, kijk dan ook eens naar de verlichting op je werkplek. Een klein peertje is natuurlijk niet genoeg! 

Tip 4: Location, location, location

Zorg dat je op een goede locatie in huis zit. Dit klinkt heel vanzelfsprekend, maar denk er echt goed over na. Zo lijkt het misschien heerlijk om bij een groot raam te gaan zitten, maar bedenk ook dat het wellicht alleen maar voor afleiding zorgt wanneer je de buurkindjes weer ziet voetballen op straat. Je bureau richting de muur plaatsen zorgt dan weer niet voor afleiding, maar zal op den duur ook flink vervelen. Kortom, bekijk wat echt jouw ideale werkplek is. Probeer wat plaatsen uit en maak er dan definitief je werkplek.

effectief thuiswerken

Tip 5: De kantine

Nee, je hoeft natuurlijk geen kantine aan te schaffen in je eigen huis, maar zorg wel voor een vergelijkbare functie in huis. Op kantoor neem je echt pauze en ga je ergens anders zitten voor je lunch. Probeer dit ook thuis te doen. Ga even weg van je werkplek. Staat het koffiezetapparaat op een andere verdieping? Laat deze dan vooral staan. Ook op je werk maak je regelmatig een ommetje om even een koffie te halen. Natuurlijk is het efficiënter wanneer je gewoon door kunt werken, maar voor je gezondheid en ook een goede concentratie is het echt beter om af toe die rust te pakken. 

Hoe ziet jullie werkplek er uit? Lukt het jullie effectief thuis te werken?