Nu iedereen massaal moet thuiswerken, merken we pas hoe belangrijk een goede werkplek thuis is. In deze blog geef ik je daarom 10 tips voor een verantwoordelijke werkplek. 

1. Kies een comfortabele zitplek

Laten we met het belangrijkste beginnen: je zithouding. Hoewel zo’n stijlvolle eetkamerstoel er heel mooi uitziet, is hij natuurlijk niet echt verantwoord.  Voor een verantwoordelijke werkplek heb je daarom een goede bureaustoel nodig. Kies voor een ergonomische bureaustoel. Zo kun je uren achter elkaar aan het werk! 

ergonomische bureaustoel

2. Zorg voor goede lichtbronnen

Natuurlijk moet je ook goed kunnen zien wat je aan het doen bent. Hoewel we nu veelal overdag thuiswerken, komt het natuurlijk ook vaak genoeg voor dat je in de avonduurtjes dat ene werkje nog even afmaakt.  Onderschat het effect van licht niet. Veel daglicht en goede verlichting ‘s avonds kan ervoor zorgen dat je minder vermoeid bent en dat betekent natuurlijk ook dat je productiever bent.  

3. Houd rekening met de stroomtoevoer

Deze tip ligt echt voor de hand, maar menig mens die er niet eerst over na had gedacht waar hij of zij de werkplek ging installeren, voordat hij checkte of dit wel handig was bij de stroomtoevoer. We willen natuurlijk zo min mogelijk kabels zien, dus maak hem zo dicht mogelijk bij een stopcontact. Hou ook rekening met andere apparaten.  Bereken dus van te voren hoeveel stopcontacten je nodig hebt. 

4. Houd handige attributen binnen handbereik

Natuurlijk weten we allemaal dat lang zitten niet optimaal is voor onze gezondheid. Af en toe opstaan is dus noodzakelijk. Het is alleen wel vervelend als je dit middenin een taak moet doen. Heb je bijvoorbeeld een planning gemaakt, mis je net een marker om af te kunnen vinken. Kortom: zorg dat je alle noodzakelijke attributen binnen handbereik hebt. En wat betreft het bewegen? Daar plan je gewoon pauzes voor in!

home office

5. Laat je home office blenden in de rest van je interieur!

Natuurlijk willen we allemaal een thuiswerkplek om bij weg te dromen. Het hoeft namelijk helemaal geen kantoor-kantoor uiterlijk te hebben. Zorg dat je werkplek blend in de rest van de kamer. Wat zeg ik? Laat hem zelfs blenden in je hele huis!

6. Handige laptop-ondersteuning

Zelf schrijf ik al mijn blogs aan de eettafel. Echt niet optimaal eigenlijk.  Het ergste is nog dat ik na verloop van tijd last van mijn nek krijg omdat mijn laptop eigenlijk te laag staat.  Een laptop-ondersteuning is daarom geen overbodige luxe. Koop er dan meteen een los toetsenbord bij.   

7. Zorg voor frisse lucht

Zuurstof is belangrijk voor je hersenen.  Aangezien je hersenen overuren maken, moet je ze ook goed voeden. Zorg daarom dat je een raampje open zet in je home office.  Je wordt een stuk productiever in een koelere omgeving! 

verantwoordelijke werkplek

8. Een prikbord voor overzicht

Heb je net als ik overal post-its liggen? Op een gegeven moment ben je net die belangrijke notitie kwijt tussen die onoverzichtelijke stapel.  Koop daarom een leuk prikbord of memobord. Niet alleen handig maar ook nog eens super stijlvol!

9. Plantjes of bloemen

Een groene werkplek is een productieve werkplek.  Daar is wetenschappelijk onderzoek naar gedaan. Gebruik dit dus ook in jouw werkplek.  Het is natuurlijk een werkplek bij jouw thuis dus gebruik genoeg planten (maar niet te veel) om je toch thuis te voelen en toch niet te veel afgeleid te raken.

 10 Ga voor ronde lijnen op kantoor

Wist je dat ronde lijnen een positieve houding opwekken. Een rond bureau is wellicht niet zo praktisch, maar ga dan op zoek naar items met ronde hoeken. Een bureau met afgeronde hoeken, ronde pennenbakjes, ronde memoborden en ga zo maar door! Positivity is a choice! 

Gaan jullie ook aan de slag met een verantwoordelijke werkplek thuis?

Meer werkplek inspiratie nodig? Bekijk dan de 15 mooiste werkplekken van Instagram eens.

Fotocredits: @westwingde @setupspartan @casinha.datha