Een boekenkast mag eigenlijk niet ontbreken in je woning. Zelfs als je geen grote boekenverzameling hebt, komt het nog goed van pas. Bijvoorbeeld in je thuiskantoor of studeerkamer. Wil jij binnenkort een nieuwe boekenkast aanschaffen, maar weet je niet welk type kast de beste keuze is? Maak dan gebruik van de onderstaande stappen en de handige tips. Zo kun je ongetwijfeld de perfecte boekenkast vinden voor jouw interieur! 

Denk na over de functie

Een boekenkast kan meerdere functies hebben. Bepaal of je de nieuwe kast enkel wilt gebruiken voor leesboeken of dat het een multifunctioneel meubelstuk wordt. Een mooie boekenkast is bijvoorbeeld perfect te gebruiken als opbergruimte voor ordnermappen en papierwerk. Maar ook sfeervolle decoratie of een platenverzameling komt hier goed tot zijn recht. Zodra de functie van de boekenkast helder is, wordt het een stuk eenvoudiger om keuzes te maken. 

Open of gesloten boekenkast?

De volgende vraag is of jouw voorkeur uitgaat naar een open boekenkast of een gesloten boekenkast. Wanneer je jouw boeken in het zonnetje wilt zetten, ga je voor een open kast. Wil je de kast vooral gebruiken als nette opbergruimte? Dan is een gesloten boekenkast met deurtjes een betere keuze. Kies bij twijfel voor een tussenweg: een open boekenkast met een paar gesloten deuren of lades.

Bepaal het ideale formaat

Meet van tevoren de ruimte op waar de boekenkast komt te staan. Over het algemeen hebben boekenkasten een diepte van zo’n 40 centimeter. Let daarom vooral goed op de breedte en de hoogte. Bepaal wat het ideale formaat zou zijn en noteer deze afmetingen. Als je erg veel ruimte hebt, kan het mooi zijn om twee losse boekenkasten aan te schaffen in plaats van één grote. Denk hier dus ook over na.

Boekenkast

Kijk naar de interieurstijl van de ruimte

Zodra je alle praktische zaken op een rijtje hebt, kun je gaan kijken naar de stijl van de boekenkast. Probeer de kleuren, materialen en vormgeving aan te passen op jouw interieurstijl. Is jouw woning vrij stoer ingericht? Dan is een industriële boekenkast waarschijnlijk een goede aankoop. Houd je van de landelijke stijl? Kijk dan eens naar een robuuste wandkast van hout.

Verdiep je in de laatste trends

Mocht je het lastig vinden om een stijl te kiezen, kun je je richten op de laatste trends. Momenteel zijn open boekenkasten en stellingkasten met een stoere look erg populair. Wat betreft kleurgebruik is er een duidelijke voorkeur voor zwart en donkere houttinten.

Hoe ziet jouw perfecte boekenkast eruit?