Een huis met veel licht heeft ontzettend veel voordelen. Niet alleen ziet het er mooi en sfeervol uit, maar het heeft ook invloed op hoe je je voelt. Misschien wil je meer natuurlijk licht in huis, maar lijkt het onmogelijk wegens gebrek aan grote ramen. Gelukkig kan onder andere de hulp van Glasmaatje ervoor zorgen dat er een passende oplossing komt. Er zijn namelijk veel meer manieren om de natuurlijke lichtinval in huis te vergroten. Hieronder vind je tips die je huis kunnen oplichten.

Reflecteer het licht met spiegels

Een hele eenvoudige manier om natuurlijk licht in een ruimte te maximaliseren, is het gebruik van spiegels. Door een grote spiegel tegenover of naast een raam te plaatsen, kan het licht reflecteren en de hele ruimte door kaatsen. Door dit op meerdere plekken te doen, lijken ruimtes een stuk groter en verspreid het natuurlijke licht zich door je hele huis.

Overweeg een lichtstraat

Mocht je de ruimte (en het budget) hebben, dan kun je overwegen om een lichtstraat voor aanbouw te installeren. Het is een ingrijpende, maar zeer effectieve manier om meer natuurlijk licht binnen te laten. Deze optie is vooral handig in donkere hoeken van het huis waar ramen geen optie zijn. Ze bieden direct toegang tot zonlicht van bovenaf, waardoor zelfs de donkerste ruimtes opgelicht kunnen worden.

lichtinval in huis creëren

Ga voor glazen deuren of muren

Als je toch overweegt om structurele veranderingen aan te brengen, denk dan eens aan glazen binnendeuren of zelfs een glazen wand. Dit kan vooral goed werken in donkere gangen of kamers zonder ramen. Glazen deuren laten licht door van de ene ruimte naar de andere, waardoor het hele huis lichter wordt.

Snoei struiken of bomen die het licht blokkeren

Soms wordt de natuurlijke lichtinval van buitenaf beperkt. Denk bijvoorbeeld aan overwoekerde planten of hoge struiken voor de ramen. Door deze regelmatig te snoeien, zorg je ervoor dat zoveel mogelijk licht je huis kan binnenstromen.

Kies voor lichtere kleuren

Donkere kleuren absorberen licht, terwijl lichte kleuren het reflecteren. Door de muren, vloeren en zelfs het plafond in lichte tinten te schilderen, kun je de lichtinval in huis vergroten. Denk aan kleuren zoals wit, crème, of zachte grijstinten. Hetzelfde geldt voor je meubels en accessoires. Kies voor lichte kleuren om een frisse en luchtige sfeer te creëren.

lichtinval in huis

Door deze tips toe te passen, kun je de natuurlijke lichtinval in je huis vergroten. Niet alleen zal je huis er groter en lichter uitzien, maar je zult ook de positieve effecten opmerken, op je stemming en gezondheid. Want naast de esthetische voordelen, brengt natuurlijk licht ook een hoop gezondheidsvoordelen met zich mee. Licht is leven, dus laat het maar lekker binnen!