Vind jij het ook zo leuk om uren aan het interieur in huis te besteden? Je hebt hierbij de ruimte om je creativiteit de vrije hand te geven. Waar de één voor een strak en modern ingerichte woning kiest, gaat de ander voor een interieur met een industriële of ietwat klassieke look. Bij het inrichten van kamers zijn er verschillende aspecten om rekening mee te houden. Hoe zorg je er bijvoorbeeld voor dat je op de vrijdag- of zaterdagavond volledig ontspannen een film of serie kunt kijken met je partner? Een stevig binnenkussen met bijpassende kussenhoes mag om deze reden niet ontbreken op de bank! Evenals een dimmer of slimme verlichting, waarmee je de intensiteit van het licht aanpast naar het moment. In de avond een gedimd licht; in de ochtend wakker worden met helder wit licht. 

Start met het uitwerken van een plattegrond en kies je stijl 

Het inrichten van een woonkamer begint met het uitwerken van een plattegrond en het bepalen van je stijl. In welke hoek van de woonkamer plaats je de bank? Waar heb je ruimte voor een mooi dressoir? Aan welke muur komt de televisie te hangen? Enzovoorts. Het bepalen van je stijl kun je doen op basis van je bestaande interieur. Dit voorkomt dat je alle meubels moet vervangen bij het opnieuw inrichten van de woonkamer. Overigens zijn sommige meubels in verschillende interieurstijlen in te passen. Een bank met een donkere lederen bekleding past zowel bij een modern interieur, als bij een klassieker ingerichte woonkamer. Probeer hier creatief in te zijn! 

Kleurencombinaties voor de wanden bepalen

Een volgende stap is het bepalen van de kleuren die je in je interieur wilt gaan gebruiken. Men is geneigd voor een veilige combinatie te gaan. Denk bijvoorbeeld aan beige en verschillende tinten geel of lichtoranje. Deze kleuren liggen erg dicht bij elkaar. Zonde, want met een groter contrast in kleuren kun je vaak tot hele speelse looks voor de woonkamer komen. Toon lef en kies bijvoorbeeld voor donkergroen in combinatie met goud of zwart. Gebruik een platform als Pinterest om inspiratie op te doen bij het combineren van verschillende kleuren. Bepaal bij deze stap ook of je kiest voor behang of verf.

muurverf kiezen

Vul je interieur aan met accessoires 

Zodra de inrichting en het palet aan kleuren bepaald is, kun je starten met het aanvullen van het interieur. Gebruik hier de kussens voor, maar bijvoorbeeld ook een klok aan de wand of een spiegel. Een spiegel kan je helpen een kamer groter te laten lijken. 

woonkamer inrichten details