De lente is begonnen, maar er is een grote kans dat je meer wilt. De zomer natuurlijk! Om hier met volle teugen van te genieten, is het verstandig om je tuin zomerklaar te maken. Zeker nu de temperaturen beginnen op te lopen, is het ook nog eens ontzettend lekker om in de tuin aan de slag te gaan. Met deze tips is jouw tuin binnen no-time zomerklaar!

Begin bij je gazon

Als je gras in je tuin hebt dan is het verstandig om hier even een goede blik op te werpen. Je gras heeft er al een pittige herfst en winter opzitten, dus de kans is groot dat het er wel eens groener en levendiger uit heeft gezien. Zodra het ‘s nachts niet meer vriest, kun je met je (elektrische) grasmaaier aan de slag.Van mei tot en met augustus doe je er goed aan om één keer per week je gras te maaien. Tijdens de zomer is 3,5 tot 4,5 centimeter de ideale hoogte voor je gras. 

Als je last hebt van mos en oud gras in je gazon, dan is het tijd om te verticuteren. Met een speciale verticuteerhark haal je het ongewenste groen uit je grasmat. Zo kan er weer licht en vocht in je gazon trekken. 

Aan het begin van het groeiseizoen (maart, april) is het belangrijk om je gazon te bemesten. Daarna is het verstandig om nog twee keer in het jaar je gras te bemesten. Als je echt voor een mooi groen gazon wilt gaan, is het een goed idee om in de periode juni, juli je gras bij te zaaien. Je kunt de zaadjes op de kale plekken van je gazon strooien en voor je het weet heb je een prachtige groene grasmat in je tuin! 

tuin zomerklaar maken

Onkruid vergaat

Er zijn genoeg mensen die totaal geen moeite hebben met onkruid. Gezien het feit dat paardenbloemen, klavertjes en madeliefjes ook onder deze noemer vallen, is het misschien helemaal niet zo’n gekke gedachte. Het is dus helemaal aan jou of je onkruid een mooie toevoeging aan je tuin vindt of niet. Wil je wel van je onkruid af? Dan is het belangrijk dat je de plant er met wortel en al uittrekt. Anders vergaat het inderdaad niet. Doe dit met je hand of met een schoffel. Zit het tussen je tegels? Giet er dan eerst wat kokend water overheen. Verder is het geen goed idee om aan de slag te gaan met allerlei huishoudelijke middelen, je kunt onkruid gewoon op een natuurlijke manier verwijderen. 

onkruid

Neem afscheid van groene aanslag

Je terras heeft het de afgelopen herfst en winter flink te verduren gekregen. Grote kans dat er nu een flinke groene laag over je terras heen zit. Balen! Gelukkig kun je hier kordaat mee afrekenen met je hogedrukreiniger. Heb je geen hogedrukreiniger? No worries! Je kunt je terras ook ouderwets schrobben met heet water. Voeg hier geen schoonmaakmiddelen aan toe, want dit is slecht voor alle flora en fauna! 

Snoeien voor een frisse start

Soms doet het pijn om te zien dat je al die mooie takken of struiken aan het snoeien bent. Maar geloof ons, al dat groen komt zoveel mooier terug! Je bevordert namelijk de groei door te snoeien. Zorg er wel voor dat je snoeigereedschap vlijmscherp is, als dit niet het geval is kunnen er ziektekiemen en schimmels aan de messen vast blijven zitten. Je kunt je voorstellen dat je planten hier niet heel blij van worden. Verder is het belangrijk dat je niet te veel takken verwijdert en één tot drie cm boven de knopjes op de takken snoeit. Vergeet ook niet je stekjes voor de moestuin te planten!

stekjes tomatenplant

Opfleuren met mooie planten

We durven te wedden dat je tuin al heel blij is met al deze stappen! Wil je je tuin nu opfleuren met wat mooie planten? Houd dat gevoel even vast! Het is namelijk belangrijk om eerst goed de aarde even om te woelen. Op deze manier krijgen de wortels van planten en bloemen genoeg zuurstof en ruimte om water op te nemen. Vrij essentieel! Daarna kun je helemaal los gaan met je nieuwe planten. 

beplanting tuin

Nog één opknapbeurt

Je tuin is inmiddels helemaal klaar voor de zomer. Om de rest van je tuin ook helemaal ready te maken, kun je nog even een blik werpen op alle niet-levende dingen. Heb je houten tuinmeubelen of een mooie houten moestuin? Misschien is het wel tijd voor een opknapbeurt. Een hogedrukspuit en een likje beits doen al wonderen. Of misschien is je schutting wel aan vervanging toe? Er zijn tegenwoordig ook super moderne schuttingen van composiet. Dit geeft een moderne en chique uitstraling aan je tuin. Plaats er nog een tuindeur in en je kunt er weer helemaal tegenaan! 

moestuin bakken