Durf jij wel een uitdaging aan te gaan? En wil je daarom graag zelf een laminaatvloer neer gaan leggen? Gedurfd, maar ook erg verstandig. Als je de juiste voorbereidingen treft, is het namelijk niet al te lastig om een laminaatvloer aan te schaffen. Met behulp van onderstaande tips maak je het leggen van een laminaatvloer nog makkelijker voor jezelf.

Laat het laminaat eerst acclimatiseren

Sommige klussers gaan direct bij het begin al in de fout. Zij kiezen er namelijk voor om direct het laminaat te leggen. Dat is absoluut niet aan te raden. Nee, je doet er juist verstandig aan om het laminaat ongeveer 48 uur te laten acclimatiseren. Leg de planken gewoon (in de verpakking) op de grond in de ruimte waar het laminaat uiteindelijk moet komen. Door dit hier 48 uur te laten liggen, kan het laminaat alvast aan de ruimte wennen. Hiermee voorkom je dat het laminaat in de toekomst gaat krimpen of juist uit gaat zetten.

Zorg dat je voldoende ruimte hebt

Verder is het advies om voldoende ruimte rondom je heen te hebben. Ga dus niet in een klein kamertje werken, maar probeer echt in een zo’n groot mogelijke ruimte te werken. Daarmee maak je het makkelijker voor jezelf om bijvoorbeeld het laminaat op de juiste maat te zagen. 

zo leg je een laminaatvloer

Tref de juiste voorbereidingen

Sowieso is het verstandig om de juiste voorbereidingen te treffen. Zo doe je er verstandig aan om een goede vergelijking te maken tussen alle soorten laminaat. Ook is het aan te raden om de juiste gereedschappen en hulpmiddelen in huis te halen. Tot slot is het verstandig om echt even de tijd te nemen voor het leggen van de laminaatvloer. Als je dit snel, snel, snel gaat doen, is de kans op fouten een stuk groter. 

Houd rekening met krimp- en uitzetruimte

Heb je het laminaat 48 uur laten acclimatiseren? Goed bezig. Als je vervolgens het laminaat neer gaat leggen, hoef je niet al te veel rekening te houden met het krimpen of uitzetten. Toch kan het geen kwaad om alsnog een paar millimeter aan ruimte over te houden. Ga je de eerste plank laminaat tegen de muur neerleggen? Doe dit niet al te strak, maar houd een kleine ruimte hiertussen. Daarmee voorkom je dat je het laminaat gaat bollen.

Maak gebruik van een goede zaag

De kans is klein dat het laminaat perfect in de betreffende ruimte past. Je bent dan ook min of meer verplicht om het laminaat op de juiste maat te zagen. Het is hierbij vooral van belang dat je een goede zaag gebruikt; je kunt hier zowel een decoupeerzaag als een afkort- en cirkelzaag voor gebruiken.
Ga je met één van de zagen aan de slag? Houd dan goed met je eigen welzijn en veiligheid rekening. Zo is het advies om altijd een mondkapje te dragen, om werkhandschoenen te dragen en om de zaag stevig/stabiel neer te zetten. Ook bij het zagen van het laminaat is het zaak dat je hier goed de tijd voor neemt.