Als je geen tuin hebt, is het balkon een belangrijk onderdeel van de woning. Je kunt er heerlijk zitten bij mooi weer of even een frisse neus halen. Waar jij het balkon ook voor gebruikt – het is fijn als deze plek onderhoudsvriendelijk is. Zo blijft het langer schoon en netjes. Dit betekent overigens niet dat je het balkon niet gezellig kunt inrichten. Onderhoudsvriendelijk en sfeervol gaan prima samen!

Kies voor houtlook vlonders

De standaard balkonvloer heeft vaak een kille uitstraling. Het is daarom leuk om er tegels of vlonders overheen te leggen. Met hout creëer je een gezellige en warme uitstraling binnen een handomdraai. Wil je het onderhoud van de balkonvloer beperken? Kies dan voor tegels of vlonders met een houtlook. Deze zijn gemaakt van kunststof of keramiek. De materialen zijn vochtbestendig en gemakkelijk schoon te maken.

Schaf kunstplanten aan

Planten en bloemen op het balkon zorgen voor sfeer. Toch kan het onderhoud op deze plek lastig zijn. Er staat bijvoorbeeld te veel of juist te weinig zon, het waait te hard of je vergeet telkens om water te geven. Maak het jezelf gemakkelijk door kunstplanten en kunstbloemen aan te schaffen. De perfecte oplossing voor mensen zonder groene vingers!

onderhoudsvriendelijk balkon

Gebruik een onderhoudsvriendelijk balkonscherm

Met een balkonscherm bedek je het balkonhek of de balkonbeglazing. Het zorgt voor meer privacy en een huiselijke sfeer. Op het moment zijn rietmatten erg populair. Rieten balkonschermen worden alleen snel vies en blijven lang vochtig. Een beter alternatief is een balkonscherm van pvc met een vergelijkbare natuurlijke look. 

Koop een loungeset van wicker

Een loungeset met een compacte bank is vaak onderhoudsvriendelijker dan allerlei losse stoelen. Het ziet er ook nog eens trendy uit! Let bij aankoop goed op het materiaal van de loungeset. Wicker vlechtwerk heeft een natuurlijke uitstraling, maar is zo onderhoudsvriendelijk als kunststof. In de winter kun je de balkonmeubelen beschermen met een passende beschermhoes.

Gebruik weersbestendige kussens

Een loungeset is meestal al voorzien van passende buitenkussens. Deze zijn vochtbestendig en kunnen dus buiten blijven liggen. Wil je extra kussentjes toevoegen voor meer comfort? Dan is het handig als deze kussens ook weersbestendig zijn, ook al neem je ze ’s avonds weer mee naar binnen. Buitenkussens zijn namelijk heel gemakkelijk schoon te maken. Even met een vochtig doekje eroverheen en de vlekken zijn verdwenen. 

Investeer in goede buitenverlichting

Koop tot slot een paar mooie buitenlampen van hoogwaardige kwaliteit. Deze lampen gaan lang mee, zijn niet snel aan vervanging toe en kunnen bovendien goed tegen vocht.