Op dit moment zijn wij volop bezig in de tuin. Inmiddels is alles gesloopt en is er wit zand gestort. We kunnen nu dus echt beginnen met de opbouw. Binnenkort starten we met het bouwen van een houten overkapping. Omdat hier nogal wat verschillen in zijn en er tal van mogelijkheden zijn om uit te kiezen, neem ik jullie even mee in de wereld van houten overkappingen. Hierdoor wordt het kiezen van de perfecte houten overkapping easy-peasy! 

Houten overkappingen 

In het vorige huis hadden we een aluminium overkapping. Het maakte aan ons erg duidelijk dat het hebben van een overkapping enorm veel voordelen met zich meebracht, maar daarover hieronder meer. Nu we verhuisd zijn, wisten we meteen dat we weer een overkapping wilden. Dit keer zouden we alleen niet gaan voor een aluminium overkapping, maar – passend bij de stijl van ons huis – kiezen we voor een houten overkapping. Het straalt net iets meer sfeer uit en past helemaal bij onze jaren 50 woning.  

Voordelen van houten overkappingen

Zoals hierboven al kort genoemd, biedt het hebben van een overkapping in je tuin enorm veel voordelen. Je maakt zo optimaal gebruik van het tuinseizoen omdat je langer en sneller buiten kunt zitten. Regen houdt je niet meer tegen en de temperatuur is ook al snel aangenamer onder een overkapping. Daarnaast is een overkapping natuurlijk een sfeervolle plek in je tuin. Je kunt onder een overkapping nou eenmaal gemakkelijker en leuker styling toepassen dan wanneer je het elke avond moet opruimen omdat het niet tegen een regenbui kan. Heb je een mooie overkapping dan is het een echte eye-catcher in je tuin. Niet alleen functioneel dus! Wanneer je kiest voor een overkapping met schuur, heb je ook meteen extra opbergruimte. 

De mogelijkheden 

Genoeg over de voordelen van een houten overkapping. Ik zal nu kort even benoemen welke mogelijkheden er allemaal zijn. Tegenwoordig kun je steeds vaker een op maat gemaakte houten overkapping krijgen. Gras en Groen Hoveniers is bijvoorbeeld zo’n aanbieder bij mij in de regio. Aan de hand van jouw wensen maken ze een ontwerp. Ideaal dus wanneer je afwijkende maten hebt of specifieke wensen. 

Natuurlijk kun je alle details helemaal zelf kiezen, maar voordat je ingaat op de details is het wellicht handig eerst de volgende opties voor jezelf vast te stellen: 

  • Wil je een overkapping met schuur of zonder schuur? 
  • Wil je een plat dak of ga je liever voor een kapschuur overkapping? 
  • Wil je jouw overkapping dicht kunnen maken – door middel van bijvoorbeeld een glazen schuifpui – zodat het een tuinkamer wordt? 
  • Welke uitstraling moet jouw overkapping hebben? Ga je bijvoorbeeld voor een natuurlijke look door middel van een sedum dak?

Soorten hout

Wanneer je die vragen een beetje voor jezelf beantwoordt hebt, kun je gelijk door naar de volgende vraag: welke houtsoort kies je? 

Je kunt kiezen uit de volgende houtsoorten: 

  • Douglas
  • Red Class
  • Vuren
  • Eiken

Om maar meteen met de deur in huis te vallen: wij kozen voor Douglas hout. Het is duurzaam en de prijs is ook interessant! Wanneer je aan de slag gaat met Douglas hout zal deze in het begin een warme kleur hebben. Wanneer je hem niet behandelt, zal hij vergrijzen. Ideaal voor een robuuste overkapping in ieder geval!

Type dak 

Dan moet je vervolgens ook nog een keuze maken voor het type dak. Zoals gezegd kun je kiezen voor een sedum dak. Dit is eigenlijk gewoon een groen dak. Goed voor het milieu natuurlijk en ook nog eens een mooie uitstraling. Over het algemeen wel wat duurder in aanschaf. Wil je toch gaan voor een ander type dak, dan kun je kiezen uit PVC dakbedekking, EPDM dakbedekking, dakpannen of dakpanplaten. Deze laatste twee passen perfect bij een landelijke uitstraling en zijn vooral geschikt voor een kapschuur overkapping (anders zie je de dakpannen natuurlijk niet). Wij kiezen voor een EPDM dakbedekking. Deze is naadloos en daardoor heb je minder kans op lekkages.

Ik houd jullie op de hoogte van de bouw van onze overkapping en zal het resultaat ook snel delen! 

Fotocredits: Gras en Groen Hoveniers

Hoe ziet jullie perfecte overkapping er uit?