Hoewel je er nu waarschijnlijk nog niet aan denkt, kan het deze zomer wel eens heel erg warm gaan worden. Na dit slechte voorjaar zijn de voorspellingen dan ook dat er – net als vorig jaar – een hittegolf aan zit te komen. Wanneer je daar aan terug denkt, denk je waarschijnlijk ook aan die broeierige en plakkerige nachten. Je kon nergens verkoeling vinden. Wees dit jaar extra goed voorbereid. Met deze tips houd je jouw huis extra koel deze zomer! 

Je huis koel houden 

Ik geef 3 handige tips om jouw huis koel te houden. Begin op tijd met de voorbereiding. Het is namelijk lastiger om warme lucht uit je huis te krijgen, dan om je huis koel te houden. Daarnaast moet jij met een hittegolf gewoon heerlijk met een rosé in je tuintje zitten en hoef je je niet bezig te houden met eventuele hitte in huis.

Tip 1: Haal verkoeling in huis 

Er zijn natuurlijk allerlei huis-tuin-en-keukentips om verkoeling in huis te krijgen, maar laten we wel wezen: er zijn gewoon goede apparaten die hiervoor speciaal gemaakt zijn. Een mobiele airco kopen is geen overbodige luxe. Tip: schaf hem nu alvast aan. Wanneer de hittegolf heeft toegeslagen zijn ze niet aan te slepen! In plaats van een mobiele airco, kun je ook kiezen voor een ventilator of een aircooler. Een aircooler is een budgetvriendelijke vervanger voor een airco. Hij  werkt op basis van het koelen van de al aanwezige lucht. Eigenlijk een beetje hetzelfde als een ventilator dus. Echter wordt de lucht bij een aircooler in een koelsysteem gezogen. Deze verkoelt de lucht door middel van koud water. Vervolgens wordt deze koele lucht terug de kamer ingeblazen.  

Tip 2: Maak van je huis een bunker 

De felle zon heeft nou eenmaal effect op de temperatuur in huis. Zorg daarom dat je huis hermetisch is afgesloten gedurende de dag. Natuurlijk wil je ook even luchten. Doe dit dan zo laat mogelijk op de dag of juist vroeg in de ochtend. Het liefste voordat de zon op is gekomen. Sluit alle deuren en ramen en doe de gordijnen ook dicht. Heb je screens of rolluiken? Nog beter! Zorg dat deze ook de gehele dag gesloten zijn. 

Tip 3: Vermijd warme lucht 

In de winter kun je het juist wel gebruiken: warme lucht van apparaten. In de zomer moet je ze zoveel mogelijk vermijden. Die wasdroger gaat dus zeker niet aan! Die natte was hang je lekker binnen op. Buiten wordt de was toch alleen maar veel te hard van die hitte en binnen heeft het juist een verkoelend effect. Ga nou ook niet ineens een keukenprins(es) uithangen. Ovenschotels die lang in de oven moeten zijn nu een slecht idee. Er komt enorm veel warmte van een oven af.