Ben je niet langer tevreden met de inrichting van de tuin bij je woning? Het voorjaar leent zich goed voor een renovatie van de tuin. Kies bijvoorbeeld voor het volledig opnieuw bestraten van het terras, waarbij je een deel van de tegels weglaat. De vrijgekomen ruimte benut je met een moestuin of bijvoorbeeld een zandbak voor je kinderen. Belangrijk bij het inrichten van een tuin, is het betrekken van de tuin bij je woonkamer. Voorzie het terras bijvoorbeeld van een buitenkleed, qua stijl passend bij het interieur in huis. Ook het gebruik van een prikkabel met led lampen boven het terras of over de eettafel kan het overwegen waard zijn. Het helpt je een hele fijne sfeer te creëren! 

Ook leuk: een tuinhuis van hout in de tuin plaatsen. Het hout laat het tuinhuis goed aansluiten bij de rest van de tuin. Soms wordt een tuinhuis als fietsenschuur gebruikt, in andere gevallen als plek om je even terug te kunnen trekken. Heb jij nog ruimte voor een tuinhuis? 

tuin bij je woning

Compacte opbergruimte voor je tuinkussens 

In plaats van een relatief groot houten tuinhuis, zou je ook een compact tuinhuis van kunststof kunnen plaatsen. Deze kleine tuinhuizen worden vaak als opbergruimte gebruikt. Hang er het tuingereedschap in op, plaats er je grasmaaier en leg hier de tuinkussens neer aan het eind van de avond. Zo voorkom je dat er al snel vocht in de kussens trekt, wat voor lelijke kringen in de bekleding van de kussens kan zorgen. 

Voldoende groen in een tuin essentieel

Steeds vaker worden tuinen volledig bestraat. Het leidt in een groeiend aantal Nederlandse woonwijken tot hittestress. De warmte blijft lang hangen, doordat de bestrating de warmte overdag vasthoudt. Niet alleen hittestress is een groeiend probleem; denk ook aan het feit dat regenwater steeds moeizamer wegstroomt. Voldoende reden om jouw tuin van meer groen te voorzien. Wist je dat er tegenwoordig jaarlijks een NK Tegelwippen georganiseerd wordt in Nederland? Steeds meer gemeenten doen mee. 

meer groen in je tuin bij je woning 
tuin bij je woning 

Door meer groen aan de tuin toe te voegen ga je niet alleen hittestress en wateroverlast tegen; ook stimuleer je het behoud van de flora en fauna in je wijk. Het groen in de tuin zal verschillende insecten aantrekken. Neem bijvoorbeeld de bij, die ontzettend belangrijk is in het behoud van planten. Je voegt meer groen aan een tuin toe door extra borders te plaatsen, of door de houten schutting te vervangen voor bijvoorbeeld een groene heg.