Ik ben fan van PVC vloeren! Ik kan niet anders zeggen. In het vorige huis hadden we op de benedenverdieping een PVC vloer en na een aantal jaar ook boven. In het nieuwe huis kozen we wederom voor een PVC vloer en ik kan alvast verklappen dat we binnenkort ook het bijgebouw gaan voorzien van zo’n vloer. Waarom ik zo’n fan ben? Ik zal het even toelichten en geef daarbij ook meteen een stappenplan om zelf je PVC vloer te leggen. Een zelfklevende PVC vloer leggen is namelijk echt easy-peasy!

Waarom kiezen voor een PVC vloer? 

Voordat ik met jullie ga delen hoe je eenvoudig zelf een PVC vloer kan leggen, zal ik eerst alle voordelen van dit type vloer even opsommen: 

  • in vele kleuren en designs verkrijgbaar 
  • zelfs in tegelvorm verkrijgbaar 
  • heel stootvast en krasvrij 
  • ideaal voor vloerverwarming
  • gemakkelijk in onderhoud

Een PVC vloer voor elke interieurstijl

Een PVC vloer past echt bij elke interieurstijl. We zien natuurlijk steeds vaker natuurlijke materialen en kleuren terugkomen en ook de “naturel interieurstijl” is populairder dan ooit. Omdat de keuze in kleuren en designs zo enorm groot is, past het werkelijk in elke interieurstijl. Een concreet voorbeeld:

Voor een scandinavische look kun je gaan voor een witte PVC vloer gecombineerd met veel hout in je interieur, maar dit kan je natuurlijk ook omdraaien: ga voor een mooie warme houtkleur PVC vloer en combineer dit met witte meubels. Hieronder zie je een voorbeeld van een mooie combinatie.

zelfklevende PVC vloer leggen

Zelf je PVC vloer leggen?

Je kunt het beste kiezen voor een zelfklevende PVC vloer. Dat werkt nou eenmaal het makkelijkst. Kies ook niet voor een al te moeilijk legpatroon. Ik ben van mening dat de vloer wel strak moet liggen. Een visgraatpatroon is bijvoorbeeld best lastig om zelf nauwkeurig te leggen. Dit kun je wellicht dus beter door een vakman laten doen. Een normaal legpatroon kun je echter makkelijk zelf doen. Zonde van al die hoge legkosten dus. Lees hieronder het stappenplan: 

Stap 1: Kies uit 

Voordat we gaan beginnen met het leggen van de vloer, moet je natuurlijk eerst een vloer uitkiezen. Zoals gezegd: kies voor een zelfklevende PVC vloer. Waarom? Heel simpel: het is het gemakkelijkste te leggen, je kunt halverwege je project stoppen (als je de vloer ingelijmd hebt, moet je hem namelijk meteen doorleggen voordat de lijm is opgedroogd). Zelf kiezen wij ook altijd voor een zelfklevende PVC vloer. Het werkt ook echt super snel! 

Stap 2: Bereid de ondergrond voor 

Kijk eens goed naar de ondergrond voor je nieuwe vloer. Heb je een oneffen ondergrond dan is het belangrijk deze eerst met plamuur voor te bereiden. Zo weet je zeker dat jouw vloer er straks mooi en netjes in ligt. Breng ook altijd een primer of voorstrijkmiddel aan. In die tussentijd kan jouw nieuwe vloer al wennen aan de temperatuur in de ruimte (dit moet minimaal 24 uur!) 

Stap 3: Leggen 

Het kan eigenlijk niet mis gaan met een zelfklevende PVC vloer. Je haalt de beschermfolie aan de achterkant weg. Hier staat een pijl op zodat je alle delen in de juiste richting legt. Vervolgens duw je de strook tegen een andere strook aan. 

Stap 4: Op maat snijden 

Ook dit is enorm eenvoudig. Teken je strook af en snijd vervolgens de strook met behulp van een winkelhaak en een stanleymes. Vervolgens knik je de strook en scheur je de beschermfolie mee. Ook moeilijke uitsparingen (zoals verwarmingsbuizen kun je op deze manier insnijden. Een handig hulpmiddel wat je ook kunt gebruiken: een contourenmal. 

Klaar is je vloer! Echt een kind kan de was doen. Zo kun je binnen 1 dag je hele ruimte een make-over geven en je zelfklevende PVC vloer leggen! En terwijl ik deze blog geschreven heb, kriebelt het alweer bij mij voor dat bijgebouw. Snel maar eens een vloer uitzoeken!