Inmiddels is het al twee jaar geleden dat we onze tuin een make-over gaven. We wilden een tuin vol groen, genoeg ruimte voor het opzet zwembad en vooral een heerlijk ruime overkapping achterin onze tuin. Deze laatste hebben we uiteindelijk zelf gebouwd. Benieuwd hoe we dat deden en waarom? Dat lees je in dit artikel.

Douglas overkapping bouwen

Onze tuin is vrij groot en we wilden daarom (en bij het gebrek aan tijd) het liefste enkele dingen uitbesteden. Zo hebben we diverse bedrijven ook een offerte laten opmaken voor het bouwen van een douglas overkapping. Om eerlijk te zijn schrokken we nogal van die offertes. Natuurlijk gaan er heel wat douglas balken in zitten en kost kwaliteit en stevigheid nou eenmaal wat meer, toch leek het ons echt wel goedkoper te kunnen. En dat bleek! We zochten namelijk online de prijzen van het benodigde hout op en kwamen op een bedrag dat nog minder dan de helft was van de prijs op de offerte. Gelukkig zijn we zelf ook wel handig, dus het bouwen van de overkapping op zichzelf zou geen enkel probleem moeten zijn.

douglas overkapping zelf bouwen
zelf overkapping bouwen
zelf overkapping maken
douglas overkapping

Douglas overkapping met schuur

Nu hadden we zelf al een genoeg opslagruimte in ons bijgebouw, maar je kunt natuurlijk ook een douglas overkapping met schuur bouwen. Dit deden bijvoorbeeld onze buren. Zo creëer je een heerlijke plek om te zitten en tevens een handige opslagruimte voor bijvoorbeeld tuingereedschap of tuinaccessoires die je in de winter moet opslaan. Zeker voor een douglas overkapping met schuur betaal je de hoofdprijs als je deze kant-en-klaar laat plaatsen. Veel voordeliger (en leuker) om hem dus zelf te bouwen.

Wat heb je nodig?

Ik kan jullie helaas geen kant-en-klare bouwtekening geven met een plan van aanpak. Het ligt er natuurlijk aan hoe groot je de overkapping wilt maken. De hoogte etcetera kun je ook helemaal naar wens maken. Wij hebben de hoogte van het dak van onze overkapping bijvoorbeeld laten aansluiten op het dak van het bijgebouw voor een mooi geheel. Ook loopt onze tuin in een punt naar achteren. Hierdoor is de ene kant van de overkapping dieper dan de andere kant. Wel kan ik je een idee geven van wat je nodig hebt;

  • Douglas palen 20×20 (ideaal als robuuste staander voor je overkapping) Tip: Plaats de staanders voor een lange overkapping maximaal 3 meter uit elkaar.
  • Betonpoeren
  • Houten balken 150x150mm of 200x200mm (afhankelijk van keuze palen)
  • Houten vellingdelen (om het dak mee dicht te maken)
  • EPDM dakbedekking
  • Daktrimmen
  • Eventueel potdekselplanken of gewone planken om de achterkant en/of zijkant dicht te maken
bouwtekening poeren

Maak van te voren een duidelijke bouwtekening. Als inspiratie kun je online enorm veel bouwtekeningen vinden. Zorg dat je jouw overkapping in ieder geval stevig, degelijk en veilig bouwt. Je wilt immers vele jaren veel plezier beleven aan je zelfgemaakte douglas overkapping.