Denk jij erover na om een nieuwe eettafel aan te schaffen? Volg jij graag de trends van het moment? Dan is de kloostertafel zeker een tafel die je mee moet nemen in je besluit. Deze bijzondere tafel maakt namelijk een grote opmars in eettafelland! In dit artikel lees je alles over deze woontrend van 2021.

Het ontstaan van deze tafel

De naam kloostertafel komt van de bomen waar de tafel van gemaakt wordt. Van origine werd de kloostertafel namelijk gemaakt van bomen die rondom een klooster stonden – doorgaans eikenbomen. Bij een kloostertafel gaat het er voornamelijk om dat de tafel van robuust, liefst eikenhout, gemaakt is.

Daarnaast bestaat de volledige tafel uit hout, zowel het tafelblad als de poten. Zo’n massieve tafel gaat jarenlang mee en heeft een robuuste, geleefde uitstraling. Dit wordt gekenmerkt door de noesten in het hout, ruwe nerven en de scheuren die vaak in het hout te zien zijn.

De moderne kloostertafel

De moderne kloostertafel wordt tegenwoordig ook gemaakt van andere materialen, zoals houtsoorten teak en grenen die een eveneens bijzondere, grove en authentieke uitstraling hebben. Toch blijft de tafel herkenbaar, ondanks het materiaalverschil. De robuuste, massieve uitstraling blijft namelijk behouden. Door het traditionele model van de kloostertafel te combineren met nieuwe materialen en kleuren, krijgt de tafel een eigentijdse look.

Wat denk je van een grenen tafelblad met wit onderstel? Of grove eikenhoutenplanken met flesvormige poten? Of een industriële kloostertafel van Robuuste Tafels met een strak stalen frame met zware, zwart geschilde houten schragen onder een tafelblad? Zo’n moderne tafel zal ongetwijfeld een prachtige eyecatcher worden in jouw interieur.

kloostertafel

Onderhoud

Een kloostertafel heeft vergt wel behoorlijk wat onderhoud – met name in het begin. Het is een tafel met een gebruiksaanwijzing. Zo wordt aangeraden om de eerste weken dat de tafel in je huis staat, de tafel niet te gebruiken indien deze een olie behandeling gehad heeft. Daarnaast is het bij een eiken tafel altijd verstandig om placemats en onderzetters te gebruiken om kringen en vlekken te voorkomen. Bij beschadigingen, dient de tafel opnieuw met olie behandeld worden.