Het is inmiddels alweer een paar dagen geleden dat de klok verzet is. Daarmee is de wintertijd aangebroken en maken we ons klaar voor de koude en donkere dagen. Als huiseigenaar moet je één ding zeker regelen wanneer de wintertijd is aangebroken (en daarmee bedoel ik niet de klokken daadwerkelijk verzetten, want veel van deze gaan zelf al automatisch om): je moet de veiligheid rondom je huis verbeteren!

Wintertijd

Persoonlijk ben ik wel echt een fan van de wintertijd. In de ochtend is het eerder licht – waardoor je toch net iets makkelijker opstaat – en in de avond is het eerder donker. Wanneer je naar huis rijdt van een dag werken, kijk je heerlijk binnen bij al die mensen die hun lampen in huis al aan hebben en gezamenlijk rondom de eettafel aan hun stamppot beginnen. Noem me kneuterig, noem me ouderwets… ik houd er nou eenmaal van. Toch betekent het eerder donker worden ‘s avonds ook dat de veiligheid rondom je huis wat aangescherpt moet worden. Niet tegen inbrekers hoor, want ik neem aan dat je daar al voldoende maatregelen voor getroffen hebt, maar juist op het gebied van verlichting. Bij Nostalux vind je bijvoorbeeld een ruim assortiment buitenverlichting die je daarbij kan helpen.

Buitenverlichting

Buitenverlichting is wellicht één van de leukste verlichting die je uit kunt kiezen. Vooral de verlichting bij je voordeur is voor de hele omgeving vaak te zien. Het is als het ware echt een visitekaartje voor je huis. Buitenverlichting is er in vele soorten, maten en stylen. Helemaal bijpassend bij jou en je woning. Wij hebben bijvoorbeeld een oud jaren 50 huis met allerlei karakteristieke eigenschappen. We hebben hierop de verlichting aangepast.

wintertijd buitenverlichting

Besparen op energie

Zoals jullie weten ben ik echt een krent op het gebied van energiekosten. Ik probeer zoveel mogelijk te besparen. Voor mijn portemonnee en voor het milieu. Toch is buitenverlichting wel echt belangrijk. Je moet alleen goed weten waar je het daadwerkelijk nodig hebt en waar je het beste voor kunt kiezen. Hieronder heb ik daarom een aantal tips op een rijtje gezet;

  • Kies voor buitenverlichting die werkt op een sensor. Zo staat een lamp niet onnodig de gehele avond/nacht aan, maar alleen wanneer je hem daadwerkelijk nodig hebt.
  • Gebruik buitenverlichting op noodzakelijke plekken. In de zomer kies je wellicht meer voor sfeerverlichting in de tuin om je tuin wat gezelliger te maken. In de winter is het zaak dat de verlichting vooral functioneel is. Zorg dat de tuinpaden waarop je loopt goed verlicht zijn en ook de voordeur is een plek die goed verlicht moet zijn. Want wie heeft er nou niet minutenlang zitten vervelen met een sleutel omdat je de het sleutelgat niet kon vinden. Ook voor visite is het handig dat de voordeur goed verlicht is. Zo geef je ze direct een warm welkom.
  • Gebruik timers. Ook timers zijn enorm handig voor je buitenverlichting. Midden in de nacht hoeft je tuinpad niet verlicht te zijn, maar ik begrijp ook heel goed dat je geen zin hebt om voor het slapen gaan, alles nog uit te zetten en te controleren. Zorg dat de timers ingesteld staan op een half uur voor je normale bedtijd. Dat laatste half uurtje ga je toch niet meer naar de schuur.
  • Gebruik led lampen. Dit is natuurlijk een open deur, maar ik verbaas me soms over het feit dat er nog steeds mensen zijn die hun oude lampen nog niet hebben vervangen voor led verlichting. En dat terwijl je er zo veel mee kunt besparen.

Welke buitenverlichting hebben jullie? En is alles goed verlicht bij jullie?