Is jouw huis al geïsoleerd? Moet jouw wooncomfort verhoogd worden? Is de energierekening van je huishouden erg hoog? Overweeg dan eens om je huis te gaan isoleren. Het kiezen van de juiste isolatiematerialen voor iedere toepassing kan wel eens een uitdaging zijn. Hieronder een uitleg hoe dit in elkaar zit.

Isolatiematerialen: platen vs. dekens

Isolatiematerialen worden vaak opgedeeld in isolatiedekens en isolatieplaten. Een isolatiedeken is zacht isolatiemateriaal, die vaak opgerold geleverd wordt. Voorbeelden van zachte isolatiedekens zijn glas- en steenwol. Isolatiedekens worden veelal toepast voor het isoleren van hellende daken, (zolder)vloeren, scheidingswanden en muren. Isolatieplaten zijn platen die opgebouwd zijn uit een bepaalde soort isolatiemateriaal. Isolatieplaten zijn een stuk harder dan isolatiedekens. Bij zowel de platen als de dekens geldt, hoe dikker de isolatie, hoe beter de isolatie. Dit geld voor akoestische en thermische isolatie. Ben je benieuwd naar de verschillende soorten isolatiematerialen voor diverse toepassingen? 

Match de juiste isolatieplaat bij de juiste toepassing

Iedere toepassing vraagt een andere isolatieplaat. De voornaamste isolatieplaatmaterialen zijn EPS, PIR en XPS. EPS zie je vaak terug bij het isoleren van hellende/platte daken, spouwmuren en vloeren. Kies voor PIR als je als jouw daken, spouwmuren, vloeren en houtstekelbouwen gaat isoleren. XPS zal de uitkomst bieden wanneer je bijvoorbeeld een kelder of badkamer wilt isoleren. XPS is ongevoelig voor vocht en rot. Ben je op zoek naar isolatie en dakplaat in één? Ga dan voor een dakplaat van IsoBouw. 

isolatieplaat

PIR vs. EPS

Omdat PIR en EPS de meest voor de hand liggende materialen zijn als isolatieplaten, worden ze hier nog een beetje verder uitgelegd. EPS staat voor geëxpandeerd polystyreen. In de volksmond is dit tempex of piepschuim. EPS bestaat voor 98% uit lucht en is daarom erg licht in gewicht. Daarnaast is EPS erg goedkoop.

PIR staat voor polyisocyanuraat. PIR kent een gesloten cellenstructuur, waardoor het altijd vrij van vocht blijft. PIR is erg goed materiaal als je voor thermische isolatie gaat. Daarnaast is PIR veelzijdig. Je kunt het voor bijna iedere toepassing wel gebruiken. 

Hulp nodig bij de juiste keuze isolatieplaat maken?

Vind je het ingewikkeld om de juiste keuze isolatieplaat te maken? Heb je geen idee voor welk merk isolatie je moet gaan? Neem dan eens een kijkje bij het assortiment isolatieplaten van Sleiderink. Kom je er alsnog niet uit? Raadpleeg dan één van hun productspecialisten en neem contact op via het online contactformulier.