Zoals jullie wellicht gezien hebben op Instagram zijn we volop bezig in onze tuin. We hebben inmiddels alles gesloopt, dus het opbouwen kan beginnen. De grote lijnen zijn al uitgewerkt op papier. We kunnen dus snel beginnen met opbouwen. Er komt in ieder geval veel groen in de tuin, waaronder haagplanten. In mijn zoektocht naar haagplanten zag ik er echter veel voorbijkomen. Welke kun je nou het beste kiezen? Ik zocht het uit en deel het hieronder!

Haagplanten kiezen

Allereerst even een aantal vragen beantwoorden. Waarom zou je namelijk kiezen voor haagplanten? Natuurlijk zorgen ze voor een goede afscheiding in je tuin. Wij hebben bijvoorbeeld best een grote tuin (216 m2). Om het geheel wat te breken en wat speelser te maken, willen we dus tuinkamers maken. Door het toepassen van haagplanten kun je heel eenvoudig deze tuinkamers realiseren.

Daarnaast bieden haagplanten nog meer voordelen. Sommige haagplanten zorgen voor een heerlijke geur in de tuin. Anderen houden ongenodigde gasten buiten doordat zij stekelige bladeren hebben die prikken.

haagplant

Welke kies je?

Dan is er natuurlijk nog de vraag: welke haagplant kies je? Het antwoord op die vraag is helemaal afhankelijk van je wensen. Wil je bijvoorbeeld een haag die het hele jaar groen blijft? Of wil je er zo weinig mogelijk onderhoud aan te hoeven doen? In dat geval moet je kijken naar hoe vaak je hem moet snoeien. Om je verder op weg te helpen, hier de meest bekende op een rijtje:

haagplanten

Laurierkers

Laat ik beginnen met mijn persoonlijke favoriet: de laurierhaag. Hij groeit snel, is winterhard en heeft mooie glimmende bladeren. Er zijn meerdere soorten laurierhagen. Zo kun je kiezen voor de laurier etna, de laurier genolia of de Portugese laurier. Ik denk dat wij voor die laatste gaan in onze tuin. Hij groeit wel 30 tot 50 cm per jaar.

Taxus

Misschien wel één van de bekendste en populairste planten om een dichte, groene haag te vormen is de Taxus. Hij heeft een lange levensduur en is sterk en compact. Taxus is verkrijgbaar met of zonder bessen. Hij heeft weinig onderhoud nodig!

Hulst

De Hulst heeft glimmende, donkergroene bladeren met rode besjes. De bladeren zijn stekelig en kunnen prikken. Wellicht niet zo’n goede keuze dus voor een kindvriendelijke tuin. Houd er ook rekening mee dat de hulst niet zo heel snel groeit.

Conifeer

Bij deze moet ik toch altijd aan mijn oma denken. Niet omdat deze haagsoort ouderwets is. Allesbehalve! Ik moet aan haar denken omdat mijn man ooit een grapje vertelde tegen haar. “Je krijgt de groeten van Conny uit de straat”, vertelde hij haar. Oma was helemaal in de war. “Conny? Ik ken helemaal geen Conny”, reageerde ze. Jawel zei Jim:”Conny Feer”. Oma heeft wel een uur gelachen om deze grap.

Maar even terug naar de echte conifeer. Het voordeel van de conifeer is dat deze snelle dichtgroeit. Daarnaast is hij ook nog eens zeer onderhoudsvriendelijk!

Voor welke haagplant zou jij gaan?