Bijna iedereen kent de gevolgen van zogenaamd hard water. Als het water in je huis hard is, heb je veel last van kalkaanslag in je badkamer. Ook zie je veel kalkaanslag in je gootsteen en op de kranen. Als je het met veel pijn en moeite schoongemaakt hebt, is het in binnen de kortste keren weer terug. De oorzaak van deze aanslag is hard water. Hoe harder het water, des te sneller je last hebt van kalkaanslag.

Wat is hard water eigenlijk?

Onder hard water verstaan we water waar veel van de mineralen calcium en magnesium in zit. In gebieden waar het grondwater van nature veel calcium en magnesium bevat, is het leidingwater een stuk harder dan het leidingwater in gebieden waar deze mineralen minder voorkomen. Dit vertaalt zich direct in meer of minder last van kalkaanslag op alle plekken waar leidingwater gebruikt wordt. In je badkamer en op het overig sanitair valt dit direct op door de doffe harde aanslag.

Ook kalkaanslag op onzichtbare plekken

De zichtbare kalkaanslag is natuurlijk vervelend, maar dat kun je met veel moeite nog wel schoon krijgen. De grootste problemen ontstaan door kalkaanslag die je niet direct kunt zien. Zo kan zich in onderdelen van je vaatwasser en wasmachine na verloop van tijd veel kalkaanslag ophopen. De apparaten gaan dan minder goed functioneren en kunnen uiteindelijk zelfs kapot gaan. Ook aan de binnenkant van je kranen, inclusief de thermostaatkraan, zorgt kalkaanslag voor problemen. Op een gegeven moment kun je de kraan niet meer helemaal open of dicht draaien. Het kan ook gebeuren dat de kraan muurvast komt te zitten.

Hoger energieverbruik door kalkaanslag

Eén van de meest bekende plekken waar kalkaanslag voor problemen zorgt in je wasmachine en vaatwasser, is het verwarmingselement. Door de aanslag heeft het verwarmingselement steeds meer energie nodig om het water te verwarmen. De kalkaanslag isoleert namelijk enorm en dat is voor een verwarmingselement bijzonder nadelig. Direct gevolg is dat de wasmachine en vaatwasser steeds meer energie gaan verbruiken om het water door de kalk laag heen te verwarmen. Een andere plek waar met name in een wasmachine problemen kunnen ontstaan, is rond de trommel. Door kalkaanslag gaat de trommel steeds zwaarder draaien. Ook dit zorgt voor een hoger stroomverbruik van de wasmachine.

kalk vaatwasser

Tijdelijke oplossingen niet ideaal

Soms kun je door je badkamer met een specifiek middeltje schoon te maken de opbouw van nieuwe kalkaanslag vertragen. Het echt voorkomen is op deze manier niet mogelijk. En het is zeker geen oplossing voor de opbouw van kalkaanslag in je kranen. Hetzelfde geldt voor je wasmachine en vaatwasser. Je kunt natuurlijk af en toe een schoonmaakmiddelen gebruiken dat de zichtbare kalkaanslag vertraagt, maar dit helpt niet tegen de onzichtbare kalkaanslag.

Een waterontharder is een betere oplossing

Het is verstandiger om kalkaanslag zoveel mogelijk te voorkomen. Dit kun je doen door je leidingwater met een waterontharder zachter te maken. Hoe gaat dit in zijn werk? Simpel gezegd gebruikt de waterontharder onthardingszout om het in het leidingwater aanwezige calcium en magnesium te neutraliseren. Zonder deze mineralen zal er geen kalkaanslag ontstaan. Onthardingszout is qua chemische samenstelling identiek aan keukenzout, natriumchloride. Het is echter niet verstandig om keukenzout te gebruiken. De korreltjes keukenzout zijn erg klein en hierdoor kan keukenzout gemakkelijk samenklonteren. Dan werkt de waterontharder niet meer en zit je alsnog met hard water. De structuur van onthardingszout, ook wel regeneratiezout genoemd, is een stuk grover waardoor het niet zal samenklonteren. Hierdoor blijft de waterontharder optimaal functioneren.

je water ontharden

Online onthardingszout kopen

Het is belangrijk om kwalitatief goed onthardingszout te gebruiken om je water te ontharden. Met slechte kwaliteit onthardingszout werkt je waterontharder niet optimaal en als de kwaliteit van het onthardingszout echt onder de maat is, zul je nagenoeg geen effect meer zien van je waterontharder. Je kunt online gemakkelijk onthardingszout kopen. Hier vind je een hoogwaardig aanbod en geniet je van snelle en gratis bezorging.