Ga je verbouwen of klussen? Dan heb je vast en zeker al veel verschillende materialen voorbij zien komen, zoals MDF. Een MDF-plaat is een plaat gemaakt van geperste houtvezels. Wat zijn de eigenschappen precies? En waar gebruik je het voor? We vertellen je het in dit artikel.

De eigenschappen en toepassingen van MDF-platen

MDF staat voor Medium Density Fibreboard. Voor het maken van een MDF-plaat worden houtvezels geperst, waardoor de plaat lijkt op een plaat gemaakt van hout. De houtvezels waar een MDF-plaat van wordt gemaakt worden eerst gedroogd en vervolgens door te harsen met elkaar verbonden. Een MDF-plaat heeft een middelharde dichtheid en door die dichtheid is deze perfect geschikt voor verschillende toepassingen wanneer je zelf gaat verbouwen of klussen. Denk dan aan bijvoorbeeld boren, frezen, zagen en schuren. Ben je op zoek naar een MDF-plaat voor een doe-het-zelf klus? Kijk voor MDF-platen bij IntriPlex.

MDF-platen worden steeds populairder

MDF-platen zijn voor veel verschillende toepassingen te gebruiken, erg gebruiksvriendelijk en ook nog eens makkelijk in gebruik. Niet gek dus dat dit plaatmateriaal steeds verder stijgt in populariteit. Je kunt een MDF-plaat herkennen aan de lichtbruine kleur. Naast de normale MDF-plaat, kun je tegenwoordig ook MDF-platen kopen voor specifieke toepassingen. Zo heb je een speciale vochtwerende MDF-plaat, maar ook een MDF-plaat die brandvertragend is of een ingekleurde plaat die zwart is.

Wat is het verschil met massief hout, spaanplaat en fineer?

MDF-platen zijn gemaakt van houtvezels, maar verschillen wel van andere platen gemaakt van hout. Zo bestaan massief houten platen enkel uit hout dat aan elkaar is verlijmd, zijn spaanplaten gemaakt van samengelijmde houtsplinters en is fineer een heel dun houtblad. MDF-platen worden, net als spaanplaten, meestal afgewerkt met fineer of kunststof. Daardoor is het verschil tussen een MDF- en spaanplaat lastiger te zien.