De kou is weer terug in het land. De dagen dat we buiten in onze tuin konden zitten, liggen al weer ver achter ons. Wellicht heb je inmiddels al wat tuinkussens binnen gelegd, maar verder heb je nog niet veel naar je tuin omgekeken. Tijd om dat wel eens te gaan doen. Wat moet je namelijk met je planten in de winter doen? Die vraag gaan we beantwoorden in dit artikel.

Planten in de winter

Wat je precies aan moet met jouw planten in de winter hangt namelijk af van de soorten planten die je in de tuin hebt, maar ook van de mate van winterse omstandigheden in jouw tuin en in jouw regio. Heb je jouw planten in de volle grond gezet of staan ze in mooie plantenbakken? Het zijn allemaal factoren die invloed hebben op de manier hoe je jouw planten in de winter een handje kunt helpen. Toch zijn er wel een aantal algemene zaken die we kunnen bespreken;

Soorten planten

Er zijn winterharde planten en niet-winterharde planten. De winterharde planten kunnen overleven in koude temperaturen. Dat wil echter niet zeggen dat ze geen extra bescherming nodig hebben tegen extreme omstandigheden als vorst en sterke wind. Wil je bijvoorbeeld de wortels helpen te isoleren, plaats van mulch rond de basis van de plant. Niet-winterharde planten kun je binnen zetten of beschermen met tuinvlies. Kijk ook even goed welke bloempotten je hebt. Bloempotten voor buiten zijn beter bestand tegen weersomstandigheden. Bloempotten kun je heel eenvoudig dichter bij het huis plaatsen. Zo bescherm je ze ook wat extra tegen de kou en de wind.

Water geven

Planten gaan in de winter over in een rustperiode. Hierdoor hebben ze sowieso minder water nodig dan in de zomer. Waarschijnlijk helpt moeder natuur je al een handje door zo nu en dan (zeker in de herfst) je tuin te voorzien van een flinke sproeibeurt. Mocht het nou langere tijd droog zijn, voel dan even of de grond niet volledig uitdroogt. In dat geval kun je namelijk wat extra water geven. Let er wel op: te veel vocht in combinatie met kou kan de wortels van je planten beschadigen.

planten in de winter

Sneeuw

Help, het sneeuwt?! Geen probleem. Sneeuw hoeft niet direct een probleem voor je plant te zijn. Het kan zelfs werken als een natuurlijke isolator en je plant beschermen tegen de koudere temperaturen. Je moet de sneeuw alleen niet te lang op de planten laten liggen, omdat dit schade kan veroorzaken.

Lees je in over de plantensoorten

Weet je nu niet precies welke planten wel en welke niet tegen de kou kunnen. Raadpleeg dan specifieke informatie over de plantensoorten die je hebt. Handig: maak een map met alle planten in je tuin zodat je ook je administratie voor volgend jaar op orde hebt. Sorteer ze bijvoorbeeld op specifieke behoeften. Zo vergeet jij nooit die ene mooie zomerse plant binnen te zetten in de winter!