De juiste hoeveelheid slaap krijgen is belangrijk voor een goede gezondheid. Als je niet genoeg slaap krijgt, kun je allerlei effecten ondervinden, zoals verminderde prestaties, angst en geheugenproblemen. Als je deze symptomen ervaart, moet je misschien actie ondernemen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om je te helpen de rust te krijgen die je nodig hebt.

Zorg dat je omgeving slaap bevordert

Als je moeite hebt om in slaap te vallen, moet je maatregelen nemen om ervoor te zorgen dat je omgeving bevorderlijk is voor de slaap. Dit kan je doen door het verwijderen van stoorzenders uit je slaapkamer, zoals een televisie. Vermijd ook het gebruik van andere digitale apparaten die blauw licht uitstralen voordat je naar bed gaat. Kies voor gordijnen die geen licht doorlaten, zodat het zo donker mogelijk is in je kamer. In je bed zelf is het belangrijk dat je je prettig voelt. Zorg dat je dekbed schoon is en gemaakt van een stof die jij prettig vindt. Kies voor een dekbed zonder overtrek voor de meest comfortabele optie, uit onderzoek is gebleken dat mensen het beste slapen onder een vast dekbed, in plaats van een dekbed met los overtrek.

niet kunnen slapen

Zorg dat je ontspannen naar bed gaat

Een andere tip is om een warm bad te nemen voor het slapen gaan. Dit kan je spieren ontspannen en je helpen gemakkelijker in slaap te laten vallen. Het is ook een goed idee om voor het slapen weg te blijven van gekruid voedsel. Je kunt ook een apparaat met witte ruis gebruiken om een kalmerend geluid te maken dat je helpt om te slapen. Bedenk voor jezelf waar je ontspannen van wordt, is er bijvoorbeeld een bepaalde stof waar je altijd in kan wegdromen? Denk aan een satijnen kussensloop of een fleece dekbedovertrek.

Als na al deze tips nog moeite hebt om in slaap te vallen, probeer je dan te concentreren op je ademhaling. Haal een paar keer diep adem en ontspan elke spier in je lichaam. Deze tactiek wordt ook wel de ‘military sleep tactic’ genoemd.

Maak je geen zorgen tijdens je slaap

Het is altijd een goed idee om je niet te veel zorgen te maken over wat er in de wereld om je heen gebeurt, want dat houdt je misschien wakker. Iedereen die zich wel eens zorgen maakt weet dat je dat onwennige gevoel lastig kwijt raakt. Op het moment dat je gaat slapen moet je er echter alles aan doen om dit gevoel en deze gedachten wel kwijt te raken. Als je je zorgen maakt zijn je hersenen overactief, waardoor je niet in de slaapstand komt. Je kunt ook een meditatie-app gebruiken om je te helpen je geest te kalmeren.

Een bedtijdritueel voor jezelf creëren

Je kunt ook een ontspannend bedtijdritueel creëren om je te helpen beter te slapen. Dat kan bestaan uit het lezen van een boek, het nemen van een bad, of het doen van een ontspannende activiteit zoals yoga. Maak ook een paar minuten vrij om je zorgen op te schrijven. Dit helpt je om ze uit je hoofd en op papier te krijgen, wat je kan helpen om beter te slapen. Een andere tip om je te helpen slapen is om op te staan en te bewegen. Dit helpt je om je lichaam te laten wennen aan het idee dat je je klaarmaakt om te gaan slapen, en zal je ook helpen om gemakkelijker in slaap te vallen. Je kunt ook proberen elke dag op dezelfde tijd wakker te worden. Als je deze dingen combineert in een routine zal je merken dat je veel beter kan slapen.