Het uitvoeren van een NEN2580 meting is van hoog belang bij het bepalen van de exacte gebruiksoppervlak van een woning of bedrijfspand. Sinds 1 september 2010 is het zelfs verplicht om een NEN2580 meting uit te voeren, om een duidelijk meetrapport hieruit op te stellen om misverstanden te voorkomen. Waarom het zo belangrijk is om een NEN2580 meetrapport op te stellen, lees je in dit artikel.

Wat houdt NEN2580 in?

Een NEN2580 meting is een meetmethode ontworpen om woningen en bedrijfspanden exact op te meten. Alle ruimtes in de desbetreffende panden worden allemaal volgens dezelfde methode opgemeten en worden vervolgens eenvoudig verwerkt in een NEN2580 meetrapport. In dit meetrapport kan je een compleet overzicht terugvinden over alle meetresultaten van elke ruimte in een woning of bedrijfspand. Het meetrapport vermeld het exacte bruto en netto vloeroppervlak en de inhoud van de desbetreffende ruimtes. Met dit meetrapport staat alles wat je moet weten over een woning of bedrijfspand vast op zwart wit.

Waarom een NEN2580?

Het uitvoeren van een NEN2580 meting is een goede meetmethode om misverstanden en onduidelijkheden te voorkomen. Voorheen werden oppervlaktes van woningen en bedrijfspanden opgemeten met behulp van diverse meetmethodes en verschillende termen. Dit maakt het vergelijken van verschillende panden behoorlijk lastig. Om dit te voorkomen wordt er tegenwoordig voor elke ruimte geacht dat er een NEN2580 meetrapport wordt opgesteld. Daarnaast wordt er tijdens elke NEN2580 meting dezelfde termen en bepalingsmethodes gebruikt. Hiermee kan je al koper van een woning of bedrijfspand eenvoudig verschillende ruimtes met elkaar vergelijken, zonder dat er verwarring ontstaat over verschillende termen in verschillende meetrapporten.

Start bij het meten van de nuttige oppervlaktes

Niet elke ruimte kan volledig worden benut, omdat je snel te maken hebt met obstakels zoals een trapgat of een binnenwand. Om duidelijk aan te kunnen geven welke ruimte er nuttig kan worden gebruikt, is het belangrijk dat in het NEN2580 meetrapport duidelijk staat weergeven wat het gebruiksoppervlak (GBO) van het desbetreffende pand is. Het GBO wordt exact opgemeten tijdens een NEN2580 meting, zodat deze in een meetrapport kan worden verwerkt.