Een keuken is een belangrijke ruimte in huis. Het is niet alleen de plek waar we ons voedsel bereiden, maar vaak ook de plaats waar we gezellig samen komen. Een nieuwe keuken ontwerpen is dan ook een leuke, maar ook een uitdagende taak. Er zijn namelijk heel wat zaken waar je rekening mee moet houden. In dit artikel bespreken we waar je op moet letten wanneer je een nieuwe keuken gaat ontwerpen.

Functionaliteit van de keuken

Het allerbelangrijkste bij het ontwerpen van een nieuwe keuken is dat deze functioneel is. Een keuken moet niet alleen mooi zijn, maar vooral praktisch. Bedenk daarom goed hoe je de keuken gaat gebruiken. Kook je regelmatig uitgebreid, of hou je het meestal simpel? Moet er plek zijn om gezellig te tafelen, of heb je daarvoor een aparte eetkamer?

Een goede indeling is essentieel voor een praktische keuken. Zorg dat je alles bij de hand hebt: de kookplaat, de spoelbak, de oven, de koelkast. Bedenk ook waar je je spullen gaat opbergen. Zorg dat je genoeg kastruimte hebt en dat je keukenapparatuur een vaste plek krijgt. Een slimme indeling zorgt ervoor dat je efficiënt kan werken in de keuken. Merk je nou tijdens het ontwerpen dat het toch wat moeilijker is dan gedacht, bekijk dan eens de mogelijkheden voor keukenontwerp aan huis. Dit kan jou helpen om de keuken te ontwerpen die je in gedachten hebt. 

Stijl van de keuken

Een nieuwe keuken ontwerpen is ook het moment om na te denken over de stijl die je wilt. Wil je een moderne keuken met strakke lijnen, of ga je juist voor een landelijke sfeer? Kies een stijl die past bij de rest van je interieur. Zo creëer je eenheid in huis. Kleur is ook belangrijk bij het ontwerpen van een keuken. Kies je voor een opvallende kleur, of hou je het liever neutraal? Bedenk dat een felle kleur op de muur of in de keukenkastjes snel kan vervelen. Neutrale kleuren zijn tijdloos en passen bij elke stijl.

keuken ontwerpen tips

Materiaalkeuze

De keuze van het materiaal is van groot belang bij het ontwerpen van een nieuwe keuken. Kies voor duurzame materialen die tegen een stootje kunnen. Een keuken wordt intensief gebruikt, dus het materiaal moet bestand zijn tegen vocht en hitte. Een granieten aanrechtblad ziet er mooi uit en is krasbestendig, maar kan wel vlekken krijgen. Een houten aanrechtblad geeft een warme uitstraling, maar vergt wel regelmatig onderhoud. Een kunststof aanrechtblad is budgetvriendelijk en makkelijk in onderhoud, maar kan sneller beschadigen.