Droom je af en toe ook over een nieuwe, complete badkamer in huis? Sluit je huidige badkamer niet langer aan op je persoonlijke smaak en voorkeuren? In dit artikel lees je meer over het pad van een eerste moodboard, tot aan de montage van je nieuwe badkamer. Dat lijkt vaak makkelijk, maar blijkt het in de praktijk niet te zijn. Met welke aspecten dien je hierbij rekening te houden? Wat zijn de laatste trends op het gebied van badkamers? Welke materialen passen het beste bij de rest van het interieur in huis? Enzovoorts. 

Tip: zoek online naar badkamer inspiratie, door artikelen met foto’s van andermans badkamer te bekijken. Ook op de websites van verkopers van badkamers vind je vaak foto’s van fraai samengestelde badkamers. Het geeft je een goed beeld van de mogelijkheden die je hebt. 

geplaatste badkamer

Gebruik van natuurlijke materialen in de badkamer 

Een van de trends op het gebied van badkamers is het gebruik van verschillende natuurlijke materialen. Denk hierbij aan de toepassing van diverse soorten natuursteen, zoals graniet of composiet. Of denk aan het terug laten komen van hardhout in de inrichting van deze ruimte. Niet alleen geven dergelijke materialen de badkamer een warme, sfeervolle uitstraling. Ook zijn deze materialen over het algemeen zeer duurzaam. 

Tip: combineer de natuurlijke materialen met één of enkele grote kamerplanten in de badkamer. Met een kamerplant voeg je kleur toe aan de ruimte. 

Keuze uit verschillende badkamerstijlen 

Bij het bekijken van de foto’s van andermans badkamer kun je al snel verschillende badkamerstijlen van elkaar onderscheiden. Denk aan het verschil tussen een klassieke badkamer en een badkamer met een heel moderne touch. Of kies tussen de landelijke- en luxe badkamer. Bij een luxe badkamer kun je denken aan een ruimte met een los bad en een losse douche, een ruimte waarin marmerlook materialen gebruikt zijn in combinatie met bijvoorbeeld goudkleurige kranen, enzovoorts. Welke van deze badkamerstijlen spreekt jou het meeste aan? 

marmeren tegels badkamer

Aspecten om over na te denken 

Wanneer je aan de slag gaat met het ontwerpen van je eigen badkamer zijn er een aantal vaste aspecten om over na te denken: 

  • Welke sanitaire voorzieningen gebruik je in de badkamer? Kies je bijvoorbeeld voor een los toilet buiten deze ruimte? 
  • Welk formaat tegels past het beste bij jouw persoonlijke smaak? Kies je voor een matte kleur, of ga je juist voor hoogglans? 
  • Wat zijn de meest geschikte plekken voor de lampen in de badkamer, hierbij rekening houdend met het Bouwbesluit 2012?