Werk jij – net als een groot deel van Nederland – veel thuis? Dan is een goede thuiswerkplek essentieel. Natuurlijk wil jij privé en werk wel graag gescheiden houden. Werken aan je eettafel kan anno 2023 echt niet meer. Zorg voor een mooie afgezonderde werkruimte in huis. Beschik jij niet over de mogelijkheid om een thuiswerkplek in een aparte ruimte te creëren? Kijk dan eens naar je tuin! Kies voor een kantoor in de tuin!

Kantoor in de tuin 

We zien het steeds vaker: een tuinkantoor. Het is dé manier om je thuiswerkplek te upgraden. Een kantoor in de tuin biedt enorm veel voordelen. Zo werk je alsnog in een afgezonderde ruimte en wordt je niet snel afgeleid. Goed voor je productiviteit. Daarnaast heeft een tuinkantoor vaak veel natuurlijk licht. Dit is god voor je welzijn en concentratie. Daarnaast zorgt een kantoor in de tuin voor een verhoogde creativiteit en inspiratie doordat je bent omgeven door de natuur. 

Hoe creëer je een kantoor in de tuin? 

Voordat je aan de slag kunt in je tuinkantoor is het verstandig goed na te denken over de locatie. Waar in de tuin moet je kantoor komen te staan? Zorg dat hij goed bereikbaar is en dat er voldoende zonlicht naar binnen kan schijnen. Daarnaast moet je inzichtelijk krijgen wat je budget is. Bekijk ook meteen welke grootte je wilt en van welke materialen hij gemaakt moet worden. 

Je kunt ervoor kiezen zelf een kantoor in de tuin te bouwen, maar je kunt ook een kant-en-klaar tuinkantoor kopen. Kies je voor een tuinkantoor prefab dan kun je alsnog kiezen uit verschillende modellen en zijn er ook vaak nog kleine veranderingen die je kunt doorvoeren. Je bespaart en natuurlijk wel een hoop tijd mee ten opzichte van het zelf bouwen van een tuinkantoor. Wanneer je zelf gaat bouwen moet je ook nog rekening houden met de isolatie, een verwarming/koelingssysteem en elektrische bedrading en internettoegang. 

Wat kost een kantoor in de tuin? 

Zoals gezegd moet je een budget vaststellen. Maar het is natuurlijk wel al fijn om een idee te krijgen van wat het je ongeveer gaat kosten. Je kunt je voorstellen dat de kosten voor het bouwen van een kantoor sterk kan variëren. Het is afhankelijk van verschillende factoren waaronder; 

  • Grootte en ontwerp
  • Materiaalkeuze
  • Soort fundering
  • Hoeveelheid aan elektriciteit en bekabeling 
  • Bouwvergunning nodig of niet? 
  • Arbeidskosten

De kosten van een tuinkantoor (prefab) kunnen daarom variëren tussen de 3.600 euro en 50.000 euro. 

Heb je een vergunning nodig voor een tuinkantoor?

Wanneer je een tuinkantoor gaat bouwen of laten plaatsen is het belangrijk je ook goed te verdiepen in de regelgeving en wetgeving. Wellicht is er een vergunning voor nodig. Er zijn wellicht regels omtrent de afstand tot de perceelgrens, het bestemmingsplan van je locatie, maar ook maximale toegestane afmetingen. Vraag het daarom goed na in je gemeente wat de regels voor jou zijn alvorens je begint met bouwen. 

kantoor in de tuin laten plaatsen

Is een tuinkantoor aftrekbaar?

Aangezien je jouw kantoor voor zakelijke doeleinden gaat gebruiken, kun je in sommige gevallen in aanmerking komen voor belastingaftrek. Uiteraard is dit meestal van toepassing voor een zelfstandige ondernemer. Vraag bij je accountant of belastingadviseur na wat de belastingwetgeving voor jou is. Werk je voor een werkgever? Ga dan met je werkgever in gesprek. Hij of zij weet vast en zeker of er wellicht vergoedingen zijn waar je recht op hebt.  

Je ziet: een kantoor in de tuin bouwen biedt vele voordelen, maar er komt ook genoeg bij kijken. Bereid je daarom goed voor en lees je in. De eerste stap heb je al gemaakt door het lezen van dit artikel!