In het huis dat we hebben gekocht hangen paneelgordijnen. Aangezien ze nog prachtig zijn en helemaal bij het huis passen, laten we ze hangen. Wel moesten we ook verduisterende screens aanschaffen, omdat je ‘s avonds zo naar binnen kunt kijken. Voor de bovenverdieping niet echt ideaal dus. Ik had al een alternatief bedacht: plissé gordijnen op de bovenverdieping. Deze zijn hier namelijk enorm geschikt voor! 

Plissé gordijnen op de bovenverdieping 

Bij plissé gordijnen denk je waarschijnlijk meteen aan de zigzaggende witte “rolgordijnen” die als een harmonica in elkaar schuift wanneer je hem omhoog doet. Je kent wellicht ook nog de variant met een honingraatstructuur aan de zijkant. Toch zal je bij plisse rolgordijnen waarschijnlijk niet meteen denken aan slaapkamers. Daar zijn ze echter wel uitermate geschikt voor. Waarom? Dat licht ik hieronder toe! 

Verschillende soorten

Hoewel veel mensen weten van het bestaan van plissé gordijnen, weten ze niet dat er vervolgens nog een aantal soorten zijn om uit te kiezen. Zo zijn er 2 soorten en kun je ook nog eens kiezen tussen een enkele stof en een dubbele stof. Hieronder leg ik de verschillende soorten even uit met hun voor- en nadelen. 

Vrijhangende plissé gordijnen

Een vrijhangend plisségordijn zit vast aan de bovenzijde. Je kunt vervolgens kiezen tussen een top down of top down/bottom up. Bij deze laatste kun je ook een gedeelte van het raam bedekken. Zo kun je bijvoorbeeld alleen de onderkant bedekken (wanneer je bijvoorbeeld privacy wilt, maar wel nog van het zonnetje dat binnen schijnt wil genieten). Hij is eenvoudig met één of meerdere koorden te bedienen. Vrijhangende plissé gordijnen zijn eigenlijk voor vrijwel alle raamtypen te gebruiken. Behalve als je een draai-kiep raam hebt. In dat geval kun je beter kiezen voor een ingespannen plissé gordijn. 

Ingespannen plissé gordijnen

Een ingespannen plissé gordijn loopt over 2 koorden. Deze zitten vast aan de boven en onderkant. Dit ziet er natuurlijk strakker uit dan een vrijhangend plissé gordijn. Nog een voordeel is dat boren niet nodig is doordat de voetjes op klemsteunen worden gemonteerd. In plaats van koorden heb je handgreepjes. 

Enkele stof of dubbele stof

Kies je voor een dubbele stof dan kan je ook kiezen voor een verduisterende stof. Dus om even terug te komen op plissé gordijnen voor op de bovenverdieping… uitermate geschikt dus! Het voordeel van dubbele stof is dat deze ook isolerend en geluiddempend werkt. Wat wil je nog meer op je slaapkamer?!