Een tijd geleden – ik denk inmiddels een jaartje of 3 – hadden Jim en ik serieuze plannen om te emigreren naar Italië of Spanje.  Helaas gooide een en ander roet in het eten, waardoor we onze plannen hebben moeten wijzigen.  Nu lijkt het ons heel leuk om een tweede huis ooit te kunnen kopen in Italië.  Wij hebben ons wel destijds ingelezen, dus wil ik jullie alvast op weg helpen, mocht je zelf ook een tweede huis willen kopen.  

Tweede huis in Italië

Ik begin gewoon met de meest handige tip, waar je eigenlijk al meteen mee kunt beginnen: investeer in een beëdigd vertaler Italiaans! Je zult merken dat, alleen al bij de voorbereiding,  er veel documenten op je pad komen die in het Italiaans zijn geschreven.  Zeker vakjargon is lastig te begrijpen. Je wilt zeker weten dat je straks niet zomaar je handtekening zet onder iets wat niet helemaal de bedoeling was. 

Fiscale gevolgen

Je moet er rekening mee houden dat het hebben van een tweede huis fiscale gevolgen heeft.  Zowel in Nederland als in Italië.  Het meeste voordeel haal je er uit, wanneer je een tweede huis financiert met eigen geld.  Je betaalt er dan namelijk geen inkomstenbelasting over (let op de waarde geef je wel op). Ik kan jullie natuurlijk alles haarfijn uitleggen, maar wellicht kun je ook gewoon de blog van ABN Amro doornemen. Daarin staat alles haarfijn uitgelegd. 

Verhuren of niet?

Natuurlijk kan een tweede huis hebben in Italië, ook  inkomsten genereren. Maar wees wel kritisch naar jezelf toe in de overweging om je huis te verhuren.  Het kan namelijk best wat nadelen hebben: 

  • Huurders willen natuurlijk vaak je huis huren in vakanties etc. Dat betekent dat je dan niet zelf kunt gaan 
  • Dit heeft nog meer fiscale gevolgen waar je rekening mee moet houden
  • Wil je eigenlijk wel dat anderen in je bed slapen en aan je spullen komen? 
  • Je zult op afstand veel moeten regelen.  Zo moet je zorgen dat je een betrouwbare schoonmaker, tuinman en klusjesman paraat hebt staan. 
tweede huis kopen

Italiaans feestje 

Zelf houd ik enorm van de Italiaanse taferelen en sfeer. Mocht je het nou niet voldoende budget hebben of niet de droom om een tweede huis te hebben,  dan kun je er natuurlijk ook voor kiezen om de Italiaanse sfeer naar Nederland te brengen! Haal Italiaanse decoratie in huis, lekkere Italiaanse hapjes en drankjes en nodig veel familie of vrienden uit (zoals de Italianen dat ook altijd kunnen!)