Tuinberegening is essentieel in Nederland. Wat het precies is, hoe het werkt en welke methode voor jou en je tuin het meest geschikt is, dat lees je in dit artikel!

Tuinberegening, wat is het?

Beregening van je tuin is het leveren van water aan je planten, gazon, bloemen en andere vegetatie in je tuin. Dit kan op twee manieren gedaan worden: handmatig met gebruik van tuinslangen en/of sproeiers, of geautomatiseerd met behulp van een irrigatiesysteem. 

Beregeningsinstallatie

Zoals je weet is de beste tijd om je tuin te besproeien meestal vroeg in de ochtend of juist laat in de middag. Op deze manier minimaliseer je verdamping en zorg je er ook voor dat de planten genoeg tijd hebben om droog te worden voor de avond valt. Dat kan namelijk zorgen voor schimmelgroei. Juist deze 2 tijden van de dag, zijn voor veel mensen niet heel handig. In de ochtend ben je vaak gehaast om naar je werk te gaan en in de middag ben je hoogstwaarschijnlijk nog aan het werk of kom je net thuis en denk je niet meteen aan het beregenen van je tuin. 

Door te kiezen voor een beregeningsinstallatie wordt het een stuk gemakkelijker op exact de juiste tijdstippen je tuin te beregenen. Maak je geen zorgen, een beregeningsinstallatie laat je installeren door een vakkundig bedrijf als Wilkon. Zij kunnen precies in kaart brengen wat de waterbehoefte van je tuin is, hoe de bodemgesteldheid is en kunnen nadenken over het juiste sproeipatroon (om te zorgen dat er geen droge plekken ontstaan omdat deze worden overgeslagen). 

tuinberegening

Tuinberegening wanneer het nodig is

Je hoeft de weerapps niet meer in de gaten te houden wanneer je kiest voor een beregeningsinstallatie. Het systeem schakelt zichzelf namelijk in zodra het een poos niet geregend heeft. Zo krijgt je tuin een prettige “regenbui” zodra deze het nodig heeft. Geen verspilling van water dus. 

Een mooiere tuin 

Wanneer de beregening van je tuin goed geregeld is, zul je zien dat je tuin er een stuk mooier uit ziet. De planten zijn groener, je gazon staat er netjes bij en je bloemen zullen bloeien als nooit tevoren. Je wilt natuurlijk niet dat het beregeningssysteem de uitstraling van je tuin aantast. Gelukkig worden goede beregeningssystemen onder de grond aangelegd. Hierdoor blijft je tuin haar mooie uitstraling behouden en krijgt het zelfs een luxe upgrade. 

Het is belangrijk om een balans te vinden tussen voldoende water geven om je planten en dergelijke gezond te houden en het minimaliseren van waterverspilling. Plan daarom zorgvuldig, investeer in een efficiënt irrigatiesysteem en geniet van je prachtige, goed onderhouden tuin!