We hebben weer een leuk doe-het-zelfproject.  Dit keer een DIY voor in de tuin. We delen in dit artikel de basisstappen en benodigdheden waarmee een houten zandbak maken mogelijk is. Lees snel verder en ga aan de slag! 

Een houten zandbak maken

We weten allemaal dat kinderen van de latere generaties vrij weinig buiten zijn en buiten spelen. Hoewel veel mensen werken met schermtijd, trekken veel kinderen toch naar tablets,  televisies en andere schermen en is buiten spelen er vaak niet bij. Iedereen kent de regel: 20 minuten schermtijd, 2 minuten wegkijken en 2 uur buitenspelen, maar in de praktijk is dit toch vaak lastig. Daarom moet je je tuin kindvriendelijk inrichten en moet je het aantrekkelijker voor kinderen maken om naar buiten te gaan. 

Een zandbak is al decennia lang populair bij kinderen en is voor vele leeftijden nog leuk. Natuurlijk kun je een zandbak kant en klaar kopen, maar nog leuker is het om er zelf een te maken. 

Dit heb je nodig: 

  • Houten planken (het liefst geïmpregneerd hout om het tegen weer en insecten te weren) 
  • Schroeven (spijkers kan eventueel ook)
  • Schuurpapier
  • Een zaag
  • Een meetlint
  • Schep 
  • Speelzand

Deze stappen moet je doorlopen

Natuurlijk is het afhankelijk van wat voor zandbak je precies wilt maken. Wil je een zandbak in een speciale vorm of afwijkende afmeting dan zal het uiteraard een complexere klus worden dan dat je kiest voor een vierkante bak in een standaard maat. 

Maak een plan 

Bedenk van tevoren hoe je zandbak er uit moet komen te zien. Een veelvoorkomende maat zandbak is 120 cm x 120 cm. Maak een kleine tekening en noteer welke afmetingen je planken moeten hebben.

Zaag de planken op maat

Je kunt ervoor kiezen om de planken in de bouwwinkel al op maat te laten zagen, maar je kunt het uiteraard ook net zo eenvoudig zelf doen. Zaag de planken op maat volgens je genoteerde afmetingen. 

diy zandbak maken

Ga voor een nette afwerking

Schuur de randen van de planken. Deze nette afwerking ziet er niet alleen mooier uit, maar zorgt er ook voor dat scherpe randen zijn verwijderd, wat een stuk veiliger is voor de kinderen. Je wilt natuurlijk wel splinters voorkomen.

Bevestig de planken aan elkaar 

Gebruik schroeven of spijkers om de planken aan elkaar te bevestigen. Zorg dat alles stevig vast zit. Uiteraard boor je alles van tevoren even netjes voor om te voorkomen dat het hout gaat splijten. Zorg voor haakse hoeken of kies voor een blinde montage. 

Graaf een ondiepe kuil 

Een stap die vaak wordt vergeten is het graven van een ondiepe kuil waar je de zandbak in wilt plaatsen. Op zich is dit natuurlijk niet noodzakelijk, maar het zorgt er wel voor dat de zandbak stabiel is. Je kunt kiezen voor een ondiepe kuil, zodat de zandbak half in de grond zit en half erboven, maar je kunt er natuurlijk ook voor zorgen dat de houten bak gelijk ligt met de grond. 

Leg er worteldoek in 

Leg er vervolgens een worteldoek in. Het voordeel van worteldoek is dat het wel regenwater laat doorsijpelen, maar onkruid tegengehouden wordt. 

Maak een deksel 

Niet persé noodzakelijk, maar wel handig: maak een passende deksel. Niet alleen zorgt dit voor een betere kwaliteit van je speelzand, maar het houdt ook nog eens dieren tegen zoals katten die de zandbak als kattenbak zouden kunnen gebruiken. 

Vul de zandbak met speelzand

Nu hoef je de zandbak alleen nog te vullen met het speelzand en kan het spelen beginnen. Je kunt de zandbak vullen tot ongeveer 10 cm onder de de rand. 

zandbak maken stappenplan

Zo zie je maar dat een houten zandbak maken niet zo heel lastig is, maar juist een leuke DIY klus. Succes met klussen!