Het is wellicht een klus die al langere tijd op je wacht en die je maar blijft uitstellen. Dat is niet langer nodig! Je trap schilderen hoeft namelijk helemaal niet zo lastig te zijn. In dit artikel delen we een aantal handige tips en een stappenplan om deze klus voor jou gemakkelijk te maken. Lees ze snel en ga aan de slag!

Je trap schilderen

Wil je jouw hal een upgrade geven, dan kun je dit het beste doen door het uiterlijk van je trap op te frissen. Je trap is namelijk het grootste en meest opvallende object in je hal. Je kunt je trap natuurlijk volledig renoveren, maar wellicht is je trap voorzien van een nieuwe lak al voldoende. Een tijdrovende klus? Ben je gek! Niet met de volgende tips;

Kies de juiste lak

Een goed begin is het halve werk. Ga jij je trap schilderen, kies dan voor geschikte lak. Je loopt dagelijks – wellicht meerdere malen – je trap op en neer. Het moet daarom een goede lak zijn die daarvoor geschikt is. Het beste kun je kiezen voor Histor traplak. Het handige van deze traplak is dat deze grondverf en lakverf in één is. Dit scheelt je dus een hoop werk. Daarnaast zorgt het voor een anti-slip laag. Wel zo veilig voor jouw trap. Ook niet onbelangrijk is dat de lak snel beloopbaar is. Een trap is essentieel in huis en daardoor is het handig dat je deze zo snel mogelijk weer optimaal kunt gebruiken. De lak is verkrijgbaar in alle kleuren, dus laat je fantasie de vrije loop gaan.

Een goede voorbereiding

Nu je de juiste lak hebt aangeschaft, moet je de trap eerst schoonmaken. Vuil en stof moet niet meer aanwezig zijn op je trap. Zo krijg je het mooiste resultaat. Bekijk je trap ook eens goed. Eventuele beschadigingen zoals scheuren of deuren kun je repareren met plamuur. Zorg ervoor dat de plamuur goed is opgedroogd. Schuur vervolgens het oppervlakte glad. Dit geldt overigens voor je gehele trap. Verwijder de oude verflaag. Gebruik hiervoor een schuurpapier met een fijne korrel.

Maak een plan van aanpak

Natuurlijk kun je niet de gehele trap in één keer in de lak zetten. Maak daarom een plan van aanpak. Zet de treden om en om in de lak. De treden die je niet in de nieuwe lak zet markeer je met een tape. Zo weet iedereen in het huishouden welke treden veilig te gebruiken zijn, zonder in natte verf te stappen. Ook de stootborden schilder je een andere keer. Het werken in fases zorgt er uiteindelijk voor dat je de klus sneller – en vooral mooier – kunt realiseren.

trap schilderen tips

Tape is je vriend

Hoewel jij denkt dat je een hele strakke hand hebt, is het gebruiken van schilderstape altijd een goed idee. Plak delen van de trap af die je niet wilt schilderen. Bijvoorbeeld de muur rondom je trap. Frogtape is één van de meest gebruikte tape van dit moment om te zorgen dat je een strakke lijn kunt schilderen. Bonustip: verwijder tape wanneer de lak nog nat is.

Droogtijd

Hoewel het heel verleidelijk kan zijn zelf te bepalen of de lak al droog is, is het toch aan te bevelen de droogtijd die staat in de instructies op de verpakking aan te houden. Natuurlijk is de droogtijd afhankelijk van de omstandigheden van de omgeving, maar je wilt er in ieder geval zeker van zijn dat de lak echt droog is. Ook tussen verschillende verflagen in moet je je houden aan de droogtijd.

En? Al enthousiast geworden van deze klus?