Mocht je er nog geen hebben in je tuin, dan is het zeker de moeite waard om je er eens in te verdieping. Het is echt een verrijking van je tuin. Niet alleen voor jezelf, maar ook voor de natuur. Waar ik het over heb? Een mooie fruitboom natuurlijk!

Mooie fruitbomen

Een mooie fruitboom mag echt niet ontbreken in je tuin. Natuurlijk is het weer extra groen en aankleding in je tuin. Daarnaast zorgt het voor een mooi gezicht in de lente, wanneer er bloesem in je boom zit. In de zomer kun je er van plukken en kun je genieten van je zelfgekweekte oogst. Je moet dan wel kiezen voor fruit waar je zelf van houdt  en die je lekker vindt. Kies bijvoorbeeld voor een Elstar appelboom. Waarschijnlijk liggen er elke week wel een aantal Elstar appels in je winkelmandje in de supermarkt. Het is dan ook één van de meest verkochte fruitbomen van dit moment. 

Hoe zit dat dan met bestuiving? 

Waarschijnlijk weet je nog wel iets over bestuiving. Je hebt daar vast en zeker iets over geleerd tijdens de biologieles vroeger. Om je geheugen een klein beetje op te frissen, hier een korte uitleg. Om vruchten te krijgen moet bijen het fruit bestuiven. Wanneer je meerdere fruitbomen of struiken hebt, krijg je kruisbestuiving. Hierdoor is de kans op meer vruchten groter. Heb je nou maar plaats voor 1 enkele fruitboom? Geen probleem. Let er dan wel even goed op dat je een zelfbestuivende soort koopt. Al kan een fruitboom bij de buren natuurlijk ook helpen!

fruitboom tips

Fruitbomen in kleinere tuinen

Heb je een kleinere tuin? Geen probleem. Fruitbomen zijn in allerlei groottes verkrijgbaar. Ook kun je kiezen voor een lage leifruitboom. De vruchten zijn dan direct op plukhoogte. Dat is handig! Het wil niet per direct zeggen dat een kleinere fruitboom ook minder vruchten levert, het is maar net hoe de omstandigheden en de verzorging van de fruitboom zijn. 

Tips voor meer vruchten

Laten we eerlijk wezen. Die bloesem en het groen van het blad is hartstikke mooi, maar uiteindelijk draait het ook om de vruchten. Er zijn een aantal tips die je helpen meer vruchten te krijgen. Lees ze vooral even door;

  • Knip of snoei wat bladeren weg, zodat de vruchten meer zonlicht krijgen. Des te meer zon, des te beter de vruchten rijpen.
  • Naast zon doet warmte ook goed. Zorg dat de fruitboom achter zich een muur of schutting heeft. De warmte die de muur uitstraalt zorgt er ook voor dat het fruit eerder rijp is. 
  • Bemest je fruitboom regelmatig. Er is speciale voeding verkrijgbaar voor fruitbomen. Gezondere fruitbomen zijn beter bestand tegen plagen zoals luizen. 
  • Zorg dat vogels niet eten van je rijpe fruit. Span er bijvoorbeeld wat gaas om heen. Wanneer je fruit rijp is, moet je ook niet te lang wachten met plukken. Je wilt immers geen tuin vol met wespen en ander ongedierte. 
fruitboom tips voor meer vruchten
fruit plukken fruitboom

Heb jij al een fruitboom in de tuin? Welke zou je graag willen?

Lees ook eens;