Een grote woonkamer is niet voor iedereen weggelegd. Maar dat betekent niet dat we onze kleine woonkamer niet gezellig kunnen inrichten! Dus woon je klein maar wil je toch het maximale uit je interieur halen? In deze blog reikt ​Woononline​ je tips en tricks aan hoe je dit het beste kunt aanpakken. 

De ruimte analyseren  

Voordat je gaat beginnen, is het handig om eerst de ruimte goed te analyseren. Bestudeer goed waardoor de ruimte kleiner lijkt. Komt het doordat er weinig licht naar binnen valt? Zijn de wanden te donker geschilderd? Heeft de ruimte een laag plafond? Is de vloer misschien te donker? Dit zijn de basisvragen die je jezelf moet stellen. Daarna kun je gaan nadenken over de meubels.  

Licht

Licht is in een kleine ruimte heel erg belangrijk. Lichte kleuren reflecteren licht, donkere kleuren absorberen het. Dus heb je weinig ramen in een ruimte? Gebruik dan vooral lichte kleuren, dit versterkt het natuurlijke licht dat binnenkomt. Maar donkere tinten kunnen zoveel sfeer geven aan een interieur. Heb je een ruimte met een grote raampartij, wees dan niet bang om met donkere kleuren aan de slag te gaan. 

kleine kamer

Maak gebruik van de muren 

In een kleine ruimte moet je altijd kijken naar wat je met de hoogte kan. Werk zoveel mogelijk met verticale lijnen in huis. Denk bijvoorbeeld eens aan smalle hoge kasten gemaakt van een dun frame of doorzichtig materiaal die de kast slanker laten ogen. Of vakkenkasten die je aan de muur bevestigt. Ook gordijnen die tot de grond komen leggen de nadruk op de hoogte. Daarnaast zijn er een aantal handige tricks die een ruimte groter kunnen laten lijken, een soort optische illusie. Een spiegel zal je kamer zeker groter doen laten lijken. Ga niet voor een groepje kleine ​spiegels​ bij elkaar, dit geeft niet het effect wat je zoekt. Kies daarom liever voor één grotere spiegel die de kamer optisch groter maakt.Ook kan een poster wall het gevoel geven dat de muur eindeloos is, zeker als je ze wat hoger plaatst. Naar alles wat je aan de muur kan hangen is er met verf ook een hoop wat je kan doen. Verf bijvoorbeeld niet de hele muur maar stop ruim 60 cm voor het plafond. Plak op de muur een strakke horizontale lijn schilderstape en verf tot de tape. Dit zal ook de hoogte van de ruimte accentueren.  

muur 1
muur 2

Verdeel het huis op

Wil je graag een eethoek, een zithoek, een leeshoek en een werkhoek in de kleine woonkamer? Dan zul je gebieden moeten creëren. Dit doe je door bijvoorbeeld een gebied aan te geven met een vloerkleed. Hiermee geef je aan dat het om het zitgedeelte gaat. Ook hierbij kan verf weer helpen. Trek nu met de schilderstape een verticale lijn op de plek waar je een nieuwe ruimte wil aangeven. Verf weer tot de lijn, en zo geef je bijvoorbeeld aan dat de woonkamer daar stopt en de eetkamer hier begint.  

De vloer  

Het vloeroppervlak is een belangrijk element in een kleine woonkamer. Bij het gebruik van een verkeerde kleur of materiaal kan het de ruimte veel kleiner laten lijken. Als je een kleur kiest voor de vloer die lijkt op de muur kleuren maakt het de ruimte voor je gevoel veel groter. Op deze manier vormt de ruimte één geheel en zullen meubels lijken te zweven in de woonkamer. Gebruik ook zachte ​vloerkleden​ om alsnog warmte en sfeer toe te voegen. Let wel op de maat van je vloerkleed: een te groot vloerkleed laat je kamer juist kleiner lijken. 

Meubilair

Mensen met een relatief klein huisje gaan vaak zoveel mogelijk kleine meubels in een kleine woonkamer plaatsen omdat ze denken dat dit de ruimte groter doet lijken. Dit is helemaal niet waar. Het werkt juist veel ruimtelijker als je gebruik maakt van grotere stukken meubilair. Denk bijvoorbeeld eens aan een grote hoekbank of een kunstwerk aan de muur in plaats van meerdere. Kasten en andere opbergmogelijkheden kun je het beste zo klein en slank mogelijk houden. Het werkt erg goed om gebruik te maken van lichte materialen zoals metaal, glas, hout en lichte kleuren. Ook meubels op hogere pootjes maken het ruimtelijk, denk dan vooral aan ​banken​. Zet je huis ook niet propvol met kleine prullaria, dit werkt juist niet. Maar zoek een aantal plekjes waar je in groepen van 3 je accessoires bij elkaar zet. 

Een ruimtelijke eetkamer  

De eetkamer indelen geeft soms de nodige problemen. Hoe kun je dit praktisch maar toch sfeervol indelen? Wij hebben een aantal leuke opties voor je klaarstaan. De eerste optie is: maak gebruik van een ​ ronde eettafel​. De ronde vormen nemen weinig ruimte in beslag, zeker als je een wat kleinere variant neemt. Ook geven ronde vormen een knusse en fijne sfeer. De tweede optie is: maak bij een rechthoekige eetkamertafel gebruik van een eetkamerbank​ die je tegen de muur kan aanzetten. Dit bespaart je een hoop ruimte en een bankje staat super gezellig, zeker als je hier een paar kussentjes en een plaid op legt. Als derde hebben we nog een gouden tip voor je. Schaf geen robuuste eettafel aan. Ga juist voor een tafel met een dun blad en niet te grove poten.