Soms is het heel eenvoudig en word je op slag verliefd op een meubelstuk. In vele gevallen is dat alleen niet zo en gaat er een langdurige zoektocht aan vooraf. Je wilt immers wel een goede keuze maken. In dit artikel deel ik een aantal tips. Deze handige en simpele tips kun je gebruiken tijdens het aanschaffen van je nieuwe meubels

De ideale afmetingen

Voor je andere zaken gaat bepalen, is het eerst belangrijk de ideale afmetingen vast te stellen. Hierdoor wordt je zoektocht een stuk gemakkelijker en sneller. Is de plafond bijvoorbeeld maar 210 cm hoog. Dan kun je die hoge stellingkast van 230 wel skippen. Zeker wanneer je bepaalde hoeken en muurtjes in je woning hebt, is het verstandig alle maten even op te schrijven. Zo kom je vanzelf tot de ideale afmetingen van je nieuwe meubels. 

afmeting nieuwe meubels

De functie 

Ook de functie van de nieuwe meubels moet duidelijk en helder zijn. Wil je bijvoorbeeld een kast kopen, dan is het handig om te bepalen of de kast vooral functioneel of decoratief wordt gebruikt. Wanneer je hem vooral functioneel wilt gebruiken, is het handig als de nieuwe kast ook dichte vlakken/delen heeft. Dit terwijl een decoratieve kast juist vraagt om open gedeeltes waar je mooie woonaccessoires kunt uitstallen. Bij een bankstel kun je andere vragen aan jezelf stellen. Hoeveel personen moeten er plaats op kunnen nemen? Wil je er vooral op loungen of moet hij juist stevig zijn om er rechtop in te kunnen zitten? 

nieuwe meubels

De uitstraling en stijl 

Vervolgens komt het leuke gedeelte. Je kunt vaststellen welke uitstraling en stijl je nieuwe meubels moeten hebben. Als je jouw interieur eens goed bekijkt… welke stijl heb je dan eigenlijk. Je kunt natuurlijk meerdere stijlen combineren, maar probeer het wel te beperken tot maximaal 2 om een eenheid te behouden. Wanneer je op zoek gaat naar nieuwe meubels, moet je die stijl in je achterhoofd houden. Denk ook aan de tip om maximaal 3 kleuren te gebruiken in je interieur. Kies dus niet ineens voor een witte tafel als je vooral groentinten, zwart en beige in je interieur hebt. 

Houd rekening met zichtlijnen 

Waar sommige mensen te weinig rekening mee houden, zijn de zichtlijnen. Vanuit welke zichtlijnen wordt het meubelstuk bekeken? Wil je een nieuwe eettafel, bedenk dan goed van te voren vanuit welke hoek van je woning je de eettafel vanaf de zijkant wilt zien (overigens hoef je deze keuze natuurlijk niet te maken, wanneer je kiest voor een ronde eettafel). Wil je bijvoorbeeld de volledige eettafel kunnen zien vanuit de keuken? Anderzijds moet je ook kijken naar de zichtlijnen vanuit het meubelstuk. Wil je bijvoorbeeld vanuit je bankstel de open haard goed kunnen zien of vind je juist de televisie belangrijker. Noteer deze zaken voor je aan de slag gaat met de volgende tip.

Visualiseren 

Het is soms lastig om nieuwe meubels in je eigen interieur voor je te zien. Gelukkig zijn er steeds meer apps, maar je kunt ook old skool met een plattegrond aan de slag gaan. Teken de nieuwe meubels op schaal en knip ze uit. Vervolgens kan het schuiven beginnen tot je tevreden bent met het resultaat. Houd ook rekening met de zichtlijnen die je hierboven hebt vastgesteld. Niet alleen een leerzame en functionele tip, maar ook nog eens super leuk om te doen!