Eigenlijk heb ik helemaal geen zin om het c-woord te gebruiken, maar soms ontkom je er niet aan. Het is gewoon een feit dat we door corona – of dankzij, het is maar net hoe je het bekijkt – massaal aan het thuiswerken zijn geslagen. En dat heeft natuurlijk voor- en nadelen. 

Thuiswerken

Persoonlijk bekijk ik alles graag van de positieve kant, dus ik zie eigenlijk meer voordelen. Zoals minder reistijd, meer thuis zijn en – ik ben niet voor niks een Homefreak – het inrichten van een werkplek. Ik vind het dus niet erg om thuis te werken. Maar ik vind het wel belangrijk om er lekker en knus bij te zitten.

Wat ‘knus’ betreft: dat is geen probleem. Laat het inrichten van een mooie en fijne werkplek maar aan mij over. Dat vind ik alleen maar helemaal leuk! Al moet ik wel zeggen dat ik toch meestal aan de keukentafel zat. Jullie zullen dit vast wel herkennen.

Comfort en productiviteit

Er ‘lekker’ bij zitten vind ik wat lastiger. Thuiswerken terwijl de kinderen vlak naast je spelen vind ik bijvoorbeeld best een uitdaging. Mijn aandacht wordt er op de één of andere manier toch naartoe getrokken. En dat geldt eigenlijk ook voor mensen die langs wandelen of auto’s die voorbij rijden… Ik hoor alles! We wonen in een wat ouder huis en ik ben tot de ontdekking gekomen dat – als we het hebben over ideale thuiswerk omstandigheden – er net iets teveel geluid binnen komt. Dus nu ben ik me aan het oriënteren op nieuwe kozijnen, met HR-glas natuurlijk.

Kunststof kozijnen

Wist je dat kunststof kozijnen behoorlijk veel voordelen blijken te hebben? Ik wist het ook niet. Maar ik heb me erin heb verdiept en ik vond het eigenlijk wel verrassend allemaal. Ik zet mijn bevindingen graag even voor je op een rijtje:

#1 Past bij iedere woonstijl

Hou je van gladde kozijnen of wil je juist dat de kozijnen op houten kozijnen lijken? Kunststof kozijnen zijn er in veel verschillende kleuren en stijlen; er zit zeker iets bij dat je mooi vindt.

#2 Duurzaam

Ik let tegenwoordig heel goed op wat ik koop. Ik moet het niet alleen mooi vinden, maar het moet liefst ook duurzaam of recyclebaar zijn. Nou, kunststof kozijnen gaan héél lang mee, dus ze zijn zeker duurzaam.

#3 Veilig

Ook weer iets waar ik nog nooit bij stil had gestaan, maar inbrekers kiezen liever voor een huis met houten kozijnen dan met kunststof kozijnen! Kunststof geeft niet zo makkelijk mee.

#4 Energiezuinig

Kunststof kozijnen zijn goed isolerend. Zéker als je er HR++ glas in laat zetten. Dat betekent dus dat de kou buiten blijft, terwijl jij er lekker warmpjes bij zit. Ideaal!

#5 Geluidwerend

Meestal worden kunststof kozijnen met een zogenaamd stelkozijn geplaatst. Dit is een houten stelraam tussen muur en kozijn. Dit houdt geluid tegen, maar bijvoorbeeld ook tocht. Als je echt last van geluidsoverlast hebt, bijvoorbeeld als je in de buurt van een vliegveld of treinverbinding woont, dan kun je ook nog kiezen voor speciaal geluidwerend isolatieglas.

#6 Bespaart geld

Kunststof kozijnen zijn niet per se goedkoper dan houten kozijnen, maar als je bedenkt dat de kozijnen niet meer geschilderd hoeven te worden, dan kun je toch heel wat geld besparen.

#7 Recyclebaar én circulair

Kunststof kozijnen zijn bijna volledig recyclebaar. Ze maken er gewoon weer andere dingen of nieuwe kunststof kozijnen van. Dus ze zijn ook nog eens circulair zoals dat met een mooi woord heet.

#8 Weinig onderhoud

Alsof het nog niet genoeg is, hebben kunststof kozijnen ook nog eens heel weinig onderhoud nodig. Even afsoppen met een vochtige doek is vaak al genoeg.

Al met al hebben kunststof kozijnen veel meer pluspunten dan ik ooit had gedacht. En ze zien er ook nog eens veel mooier uit dan ik had verwacht. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je naar een erkende leverancier gaat. Er zijn ook cowboys op de markt, die je slechte kozijnen proberen aan te smeren, en daar ga je echt ongelukkig van worden.

Kies dus voor een leverancier die is aangesloten bij de VKG, de brancheorganisatie voor kunststof kozijnen. Verder zijn kozijnen natuurlijk niet iets wat je even tussen neus en lippen door aanschaft. Neem de tijd om je erin te verdiepen en ga naar een showroom van een kunststof kozijnen leverancier om te kijken wat er allemaal mogelijk is.