Steeds meer mensen genieten van een flexibele werkplek. Ze werken zowel vanuit huis als op kantoor. Soms zelfs enkel thuis. Dat zorgt er ook voor dat er meer vraag is naar werkplekken in huis. Toch laat men hier nog regelmatig wat steekjes vallen. Er wordt nog te vaak gewoon aan de keukentafel gewerkt of zelfs met een laptop op schoot op de bank. Incidenteel is dat niet erg. Gebeurt dit structureel? Dan kan dit veel fysieke klachten opleveren. Om nog maar te zwijgen over de verminderde productiviteit. Gelukkig zijn er genoeg manieren waarop je ook thuis een fijne werkplek kunt creëren. Hieronder volgen enkele tips om je hierbij te helpen.

Maak gebruik van ergonomische meubels 

Je werkgever is officieel verplicht om een veilige en ergonomische werkplek aan te bieden. Thuis heeft hij echter geen zicht op jouw werkhouding. Wie veelal op onergonomische plekken werkt, kan hier op een later moment last van krijgen. Daarom is het extra belangrijk om te investeren in ergonomische meubels. Deze kun je op heel veel verschillende plekken krijgen. Denk bijvoorbeeld aan havic-kantoormeubelen.nl. Schaf in elk geval een goed bureau en de juiste bureaustoel aan. Dat scheelt al een heleboel ongemak en heeft een positieve invloed op de productiviteit. Ben je vanuit je werkgever verplicht om grotendeels vanuit huis te werken? Dan mag je deze kosten terugvragen. 

De juiste ruimte 

Een fijne thuiswerkplek valt of staat met de ruimte die je kiest. Niet iedereen is gezegend met een extra ruimte in huis, maar je kunt ook een werkplek in een al bestaande ruimte creëren. Zorg er in elk geval voor dat je hier zo min mogelijk gestoord kunt worden. Kies dus bij voorkeur voor een ruimte die afgesloten kan worden en waarbij je minder snel in aanraking komt met je huisgenoten. Denk bijvoorbeeld aan de slaapkamer, de zolder of een hobbykamer. Er zijn zelfs mensen die een heerlijke werkplek in een schuurtje in de tuin weten te creëren. Gebruik je creativiteit om een goede, rustige ruimte te vinden. 

een goede werkplek in huis

Voldoende daglicht 

Het lichaam is gebaat bij voldoende natuurlijk daglicht. Het lichaam zal van nature de productiviteit verhogen wanneer het wordt blootgesteld aan daglicht. Als je altijd in een donkere ruimte werkt, zul je je vermoeider voelen en wordt het lastiger om je te concentreren. Plaats je bureau indien mogelijk bij een raam en probeer zo min mogelijk andere grote meubels bij de ramen te plaatsen. Maak tevens slim gebruik van zonwering, zodat je het licht geheel naar wens kunt aanpassen. 

Gebruik een los toetsenbord en muis 

De meeste mensen werken tegenwoordig met een laptop. Een laptop is van nature echter veel minder ergonomisch. Wanneer je deze op een bureau plaatst, zweven je armen veelal in de lucht tijdens het typen. Hierdoor neem je vanzelf een onnatuurlijke houding aan, wat uiteindelijk weer klachten op kan leveren. Heb je een los toetsenbord en een losse muis? Gebruik deze dan zeker. Door deze kleine aanpassingen kun je eenvoudig een betere werkhouding aannemen.