Een goede bureaustoel is essentieel voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Ergonomie speelt hierbij een belangrijke rol. In dit artikel zullen we bespreken aan welke criteria een ergonomische bureaustoel moet voldoen om optimale ondersteuning te bieden. We zullen ook de normeringen NEN-1335 en NPR-1819 bekijken, die specifieke richtlijnen bieden voor ergonomische bureaustoelen. Bovendien zullen we u informeren over Van Garderen Kantoormeubelen, een gerenommeerd bedrijf waar u terecht kunt voor hoogwaardige en ergonomische kantoormeubelen.

Wat houdt ergonomie in?

Ergonomie houdt zich bezig met het ontwerpen van producten en omgevingen die zijn aangepast aan de menselijke fysiologie en bewegingen. Een ergonomische bureaustoel is ontworpen om de juiste lichaamshouding te bevorderen en de belasting van spieren en gewrichten te verminderen. Een goede bureaustoel biedt ondersteuning aan de rug, nek en armen, waardoor spanning en vermoeidheid worden verminderd. Het stelt werknemers in staat om comfortabel en productief te werken, terwijl gezondheidsproblemen zoals rugpijn, nekklachten en RSI worden voorkomen.

NEN-1335 ergonomische bureaustoelen

Op welke normeringen moet je letten?

Om ervoor te zorgen dat bureaustoelen aan hoge ergonomische normen voldoen, zijn er specifieke normeringen vastgesteld. De NEN-1335 is een norm die richtlijnen biedt voor de afmetingen, verstelmogelijkheden en stabiliteit van bureaustoelen. Deze norm stelt eisen aan de zithoogte, zitdiepte, armleuninghoogte en rugleuninghoogte, zodat de stoel geschikt is voor een breed scala aan gebruikers. Daarnaast zijn er criteria voor de duurzaamheid en stabiliteit van de stoel.

De NPR-1813 is een Nederlandse praktijkrichtlijn die aanvullende adviezen geeft voor ergonomisch design van kantoormeubelen, waaronder bureaustoelen. Deze richtlijn gaat in op aspecten zoals de juiste afstelling van de stoel op de gebruiker, de optimale positie van het beeldscherm en het gebruik van arm- en polsondersteuning. De NPR-1813 fungeert als aanvulling op de NEN-1335 en biedt gedetailleerdere instructies voor een ergonomische werkplek. Bureaustoelen die voldoen aan de NPR-1813 normering zijn verder verstelbaar, waardoor deze geschikt zijn voor mensen die langer zijn, of mensen met een afwijkend lichaam. 

Ergonomische bureaus

Een ergonomisch zit sta bureau is een uitstekende aanvulling op een ergonomische bureaustoel. Dit type bureau biedt de mogelijkheid om eenvoudig af te wisselen tussen zittend en staand werken, wat de gezondheid en productiviteit ten goede komt. Door regelmatig van houding te veranderen en staand te werken, kunnen problemen zoals een slechte bloedsomloop, rugpijn en vermoeidheid worden verminderd. Een ergonomisch zit sta bureau kan in hoogte verstelbaar zijn, waardoor het aanpasbaar is aan de individuele behoeften en voorkeuren van de gebruiker. Zo creëert u een veelzijdige en ergonomische werkplek die uw welzijn bevordert.

Hoe kies je een ergonomische bureaustoel?

Naast de normeringen zijn er nog andere factoren waarmee rekening moet worden gehouden bij het kiezen van een ergonomische bureaustoel. Hieronder volgen enkele belangrijke overwegingen:

Verstelmogelijkheden: Een goede bureaustoel moet diverse verstelmogelijkheden bieden, zoals hoogteverstelling, rugleuningverstelling en armleuningverstelling. Dit stelt gebruikers in staat om de stoel aan te passen aan hun individuele behoeften en lichaamsbouw.

Lendensteun: Een ergonomische bureaustoel moet een verstelbare lendensteun hebben om de onderrug te ondersteunen. Dit helpt om een natuurlijke kromming van de wervelkolom te behouden en rugklachten te voorkomen.

Ademende stoffering: De bekleding van de stoel moet ademend en comfortabel zijn om oververhitting en transpiratie te voorkomen, vooral tijdens langere zitperioden.

Kwaliteit en duurzaamheid: Investeer in een bureaustoel van hoge kwaliteit die lang meegaat. Duurzame materialen en stevige constructie zijn belangrijke kenmerken om te overwegen.

Van Garderen Kantoormeubelen

Als u op zoek bent naar hoogwaardige en ergonomische kantoormeubelen, dan kunt u terecht bij Van Garderen Kantoormeubelen. Dit gerenommeerde bedrijf heeft een breed assortiment bureaustoelen die voldoen aan de ergonomische normen in Nederland. Van Garderen Kantoormeubelen biedt stoelen met verstelbare functies, lendensteun en hoogwaardige bekleding voor optimaal comfort en ondersteuning. Ze begrijpen het belang van een gezonde werkomgeving en helpen u graag bij het vinden van de perfecte bureaustoel die aan uw individuele behoeften voldoet.

Bij Van Garderen Kantoormeubelen kunt u rekenen op deskundig advies en uitstekende service. Hun ervaren team staat klaar om u te begeleiden bij het kiezen van de juiste ergonomische bureaustoel die past bij uw specifieke wensen en budget. Bovendien bieden ze ook andere kantoormeubelen en accessoires aan om uw werkplek volledig ergonomisch in te richten.

Een ergonomische bureaustoel is van vitaal belang voor een gezonde en comfortabele werkomgeving. Het bevorderen van de juiste lichaamshouding en het verminderen van belasting op spieren en gewrichten zijn cruciaal om gezondheidsproblemen te voorkomen. Door te voldoen aan de normeringen NEN-1335 of NPR-1819 en te letten op verstelmogelijkheden, lendensteun en kwaliteit, kunt u de ideale ergonomische bureaustoel vinden.