Nu wij zelf een haag in de voortuin hebben, weet ik pas hoe belangrijk het is om er vanalles over te weten. Op dit moment verkleurd onze haag bijvoorbeeld. Is dat wel de bedoeling? Hebben we iets verkeerd gedaan met het snoeien? Zo zijn er nogal wat vragen. Vragen die eigenlijk heel gemakkelijk te beantwoorden zijn. Ik deel daarom vandaag alles wat jij wilt weten over de taxus. 

Welke soorten taxus zijn er? 

De taxus valt onder coniferen. Hij is wintergroen en heeft daardoor het hele jaar mooie donkergroene naalden die niet prikken. Op veel plekken kun je een taxus aanschaffen, maar voor je eigen gemak bestel je hem gewoon online bij Taxus Topper. Zij kweken al meer dan 30 jaar de Taxus Baccata op hun eigen Taxus kwekerij. De Taxus Baccata is de “gewone” taxus. Er zijn verschillende soorten taxus, maar er zijn er slechts 3 die je kunt gebruiken als haag. Deze zal ik hieronder daarom even toelichten:

Taxus Baccata 

Zoals gezegd is dit de “normale” Taxus. Hij groeit enorm snel en is daarom perfect geschikt om een grotere haag te laten groeien. Toch is hij ook geschikt om hem klein te houden. In de zomer kunnen er rode besjes in het hart van de plant ontstaan. Je shopt de Taxus Baccata bij TaxusTopper

Taxus Media Hillii 

Dit is de vrouwelijke plant van de Taxus Media (zie hieronder). Ze draagt mooie rode bessen. Deze variant wordt veel aangeplant in Noorwegen en Zweden doordat ze zeer winterhard is en goed bestand is tegen strenge weersomstandigheden. 

Taxus Media Hicksii 

Deze Taxus draagt geen vruchten. De plant groeit een beetje richting de bovenkant en is daarom perfect geschikt om smallere hagen mee te maken. 

taxus snoeien

Hoe kun je het beste een taxushaag planten?

Door de volgende stappen te nemen, kun je jouw taxushaag op een goede manier planten; 

  • Kies een mooie plek uit (vrijwel elke plek is geschikt voor een Taxus, maar houd er rekening mee dat de grond niet te vochtig moet zijn om wortelrot te voorkomen). 
  • Graaf een gleuf (de bovenkant van de kluit van de taxus moet ongeveer gelijk zijn aan de diepte van de gleuf)
  • Bereid de grond voor (door de grond wat los te maken en licht vochtig te maken) 
  • Plant de haag (je hebt ongeveer 3 planten per strekkende meter nodig)
  • Geef flink wat water (wanneer de Taxus net is geplant mag hij gerust 1 emmer water per plant krijgen). 

De Taxus snoeien 

Je kunt het beste de taxus 2x per jaar snoeien. De eerste snoeibeurt vindt dan plaats in het voorjaar (tussen mei en half juli). De tweede snoeibeurt doe je dan begin september. Hoe vaker je een Taxus snoeit, des te voller hij zal worden.