Licht kan een ruimte levendig maken. Iedereen weet dat natuurlijk daglicht een positief effect heeft op hoe we in onze vel zitten. Hoe meer daglicht, des te beter! Je wilt alleen niet net de zon in je ogen hebben schijnen, maar daar kun je iets aan doen. Door het kiezen voor de juiste raamdecoratie kun je spelen met lichtinval en bepaal je zelf hoeveel licht er in de ruimte schijnt. Je kunt hiervoor meerdere soorten raamdecoratie gebruiken, die op verschillende manieren werken. Ik deel er 2 met je! 

Jaloezieën

Op dit moment zijn jaloezieën enorm trendy en dat is niet zo vreemd. Het is bij uitstek de beste raamdecoratie wanneer je volledige controle wilt hebben over de lichtval in jouw interieur. Spelen met lichtinval kan eenvoudig door de lamellen ietwat te kantelen. Wil je wel veel licht in huis, maar toch je privacy behouden, dan kantel je de lamellen schuin naar boven of naar beneden. Naar beneden heb je erg veel licht doordat het licht van buiten van bovenaf komt. Voor meer indirect licht kantel je hem juist van beneden naar boven (binnen). 

Jaloezieën zijn er in vele soorten en materialen. Houten jaloezieën zijn op dit moment het populairste, omdat je hiermee ook echt kwaliteit in huis haalt en het natuurlijk materiaal helemaal past bij de interieurtrends van nu. Je kunt vaak de lamelbreedte ook bepalen bij de aanschaf. Hierdoor kun je ook al een groot deel van de lichtinval bepalen. Jaloezieën passen bij alle moderne woonstijlen van nu, onder andere: Scandinavisch, Botanisch en Industrieel. 

jaloezieën

Rolgordijnen

Een andere manier om te spelen met lichtinval in je interieur is om rolgordijnen te nemen. Het allergrootste voordeel aan rolgordijnen is dat je tot op de millimeter kunt bepalen hoeveel lichtinval je hebt in huis. Deze grotere lichtinval zorgt er alleen ook direct voor dat de privacy minder wordt. Waarschijnlijk maakt dat bij de meeste ramen in huis niet veel uit, maar mocht je dat toch niet willen dan kun je waarschijnlijk beter kiezen voor plisségordijnen. Maar nu even terug naar die rolgordijnen… die zijn dus perfect voor het regelen van je lichtinval. Je kunt kiezen voor verschillende materialen. Zo kun je een verduisterende stof kiezen (ideaal voor de slaapkamer) of juist voor een transparantere stof. De keuze is in ieder geval enorm.

rolgordijnen

Welke raamdecoratie heeft jouw voorkeur? En welke heb je zelf in huis?