Dit klinkt als een last-minute oproep, maar dat is het ook een beetje. Wil jij volgend jaar genieten van de mooiste bloemen in jouw tuin, dan moet je de komende weken snel je bloembollen nog planten. Hoe je dat het beste kunt doen, deel ik hier!

Bloembollen 

Persoonlijk ben ik helemaal gek op bloembollen. Je plant ze en een tijd later wordt je verrast door de meest prachtige bloemen in je tuin. Dahlia bollen en de agapanthus zijn mijn persoonlijke favoriet. Vergeet natuurlijk ook niet tulpenbollen, narcissen bloembollen, krokus bolletjes en Begonia’s. Je kunt jezelf natuurlijk ook helemaal laten verrassen door een mix van bloembollen te kopen. Een tuin vol bloemen, daar wordt iedereen toch blij van? En de bijen en vlinders natuurlijk ook!

Wanneer bloembollen planten?

De meeste mensen denken bij bloembollen dat je die in de lente of iets daarvoor moet planten. Dan ben je alleen echt al te laat. Het beste plant je jouw bloembollen tussen september en januari. December is dus de laatste maand waarbij je ze kunt planten. Dit geldt alleen niet voor alle bloembollen. Heb je zomerbloeiers dan kun je ze nog later planten. Wanneer je bloembollen wilt bestellen, zie je dit er bij staan. 

Help, ik heb een balkon?! 

Ook als je een balkon hebt, kun je de bijen en vlinders helpen door het planten van bloembollen. Dit doe je dan alleen niet in de volle grond, maar in potten. Gebruik hydrokorrels en plant de mooiste bloembollen. Jouw balkon zal hartstikke kleurrijk zijn in het voorjaar! Ook als je een klein tuintje hebt die helemaal betegeld is, kun je bloembollen planten? Haal er één enkele tegel uit en laat hier een bloemenperkje ontstaan! 

Hoe plant je een bloembol? 

Stap 1: Het begin 

Wanneer je bloembollen hebt ontvangen is het zaak deze zo snel mogelijk te planten. Mocht dat nou niet lukken dan kun je ze het beste bewaren op een koele plek, bijvoorbeeld de garage.

Stap 2: Het plan

Je kunt bloembollen natuurlijk heel gericht planten. Je weet dan precies waar welke bloem uit zal komen. Voor een natuurlijk effect is het ook goed en leuk om de bollen te mixen. Zo wordt je echt verrast!

Stap 3: Het planten 

Nu komt het planten van je bollen. Eigenlijk is het heel eenvoudig als je het volgende maar onthoud: 

  • Bloembollen ongeveer 3x de bolmaat diep ingraven.  
  • Puntjes van de bol kunnen naar boven geplaatst worden, maar is niet noodzakelijk
  • Maak de grond direct vochtig nadat je deze over de bloembollen hebt teruggeplaatst

En dan komt het moeilijkste gedeelte: geduld hebben! Het zal niet makkelijk zijn, maar wanneer je de eerste groene topjes door het zand heen ziet komen weet je dat de lente echt gaat beginnen!