Begint het bij jou weer te kriebelen om aan de slag te gaan in je huis? Wil je nou eens eindelijk beginnen met de bouw van een nieuwe schuur in je tuin of heeft de keuken een opknapbeurt nodig? Als je gaat shoppen voor alle benodigdheden voor je project, vergeet dan zeker niet om na te denken over de veiligheid tijdens het klussen.

Er gebeuren jaarlijks toch nog erg veel ongelukken met mensen die zelf aan het klussen zijn en dit kan makkelijk voorkomen worden als je de juiste voorzorgsmaatregelen neemt. Het is bijvoorbeeld handig om werkhandschoenen, veiligheidsschoenen en veiligheidsbrillen in huis te hebben zodat je bij elke klus de juiste spullen er bij kan halen. 

De juiste werkkleding en veiligheidsschoenen

De juiste kleding is dus erg belangrijk als je aan het klussen bent. Werk je met zware apparatuur en moet je lang op je benen staan, dan zijn veiligheidsschoenen zeker nodig bij jouw project. Veiligheidsschoenen zijn stevige schoenen die je voeten tijdens het klussen bescherming bieden. Een ander voordeel is dat werkschoenen wel tegen een stootje kunnen, waardoor ze jarenlang meegaan.. Ze zijn meestal voorzien van een stalen neus die jou tenen beschermen tegen eventueel zwaar vallend afval of een ongeluk met een machine. Kies ook voor een zool met extra grip als je vaak op gladde ondergronden aan het werk bent. Je wilt namelijk niet met een zware machine in je handen uitglijden. Overweeg je om goede werkschoenen te kopen? Bekijk eens het aanbod op Arboss.nl en vraag indien nodig persoonlijk advies.

Maatregelen om veilig te klussen

Naast je kleding zijn er natuurlijk nog wel meer maatregelen die je kan nemen om er voor te zorgen dat je jouw project in een zo veilig mogelijke omgeving af kan ronden. Bijvoorbeeld door bij klussen die wat gevaarlijker zijn nooit in je eentje te werken. Dan is er altijd iemand die te hulp kan schieten mocht het opeens mis gaan. Denk er ook aan dat als je met bijvoorbeeld zagen of slijptollen bezig bent dat je de stekker eruit trekt als je deze even niet gebruikt. Zo kunnen de apparaten niet per ongeluk aan schieten en jou of iemand anders verwonden.

veilig klussen

Het is sowieso heel belangrijk om een opgeruimde werkplek te hebben en netjes te werk te gaan. Een opgeruimde en overzichtelijke werkplek voorkomt al een deel van de ongelukken. Moet je op hogere plekken aan het werk en sta je op een ladder of misschien zelfs wel een kleine steiger, zorg dan altijd dat je goed checkt of deze stevig aan de muur zijn bevestigt voordat je erop klimt. Bij het gebruik van een ladder kan je ook vragen of iemand deze vasthoud zolang jij erop staat, dan weet je ook zeker dat je ladder niet zomaar kan wegglijden.

Veel succes met veilig klussen bij jouw thuis!