Ja, je kunt een houtkachel overal in je tuin neerzetten. Zolang hij maar droog staat, kunnen zelfs de meeste binnenkachels Of het nu in je schuur, garage, tuinhuis, veranda of blokhut is, houtkachels zijn een aanwinst voor elke buitenruimte. Met de juiste aansluitmaterialen en een degelijk rookkanaal zit je er in no time warmpjes bij. De zin ‘maar het is te koud om buiten te zitten’ zul je bij jou thuis dan niet meer horen!

Waarom een houtkachel buiten?

De belangrijkste reden om een houtkachel buiten te nemen is natuurlijk de gezelligheid. Mensen worden altijd naar de warmte van een vuur toegetrokken. Bij een haardvuur worden de beste verhalen verteld. Bovendien heb je langer plezier van het buitenleven. Zonder houtkachel vlucht je vaak al vroeg op de avond naar binnen als het begint af te koelen, zeker in het voor- en najaar. Met houtkachel is dat heel anders. Je steekt een gezellig vuurtje aan en geniet zo van een lange avond buiten, ongeacht het seizoen. 

Een houtkachel buiten, de voorbereiding

Als je nog geen houtkachel in de tuin had, is er wat voorbereiding nodig. Wij vertellen je graag waar je aan moet denken.

  • Een kachel kiezen

Allereerst ga je natuurlijk op zoek naar een kachel die je leuk vindt. Kachels zijn er in allerlei soorten en maten, voor elk wat wils. Het is handig bij de keuze voor een kachel rekening te houden met de ruimte die verwarmd moet worden. Is het een open veranda? Dan kun je best voor een kachel met wat meer vermogen gaan. Veel warmte zal dan namelijk in de buitenlucht verdwijnen. Gaat het om een gesloten ruimte, dan heeft de kachel minder vermogen nodig om het lekker warm te kunnen stoken. 

  • Een rookkanaal aanschaffen

Bij een kachel hoort een rookkanaal. Dit is wettelijk verplicht, en de kachel zal er ook veel beter mee branden. Zo’n rookkanaal hoeft helemaal niet duur te zijn. Direct op de kachel kan de kachelpijp enkelwandig zijn. Een enkelwandige kachelpijp is minder duur, omdat er geen extra isolatiemateriaal tussen zit. Gaat het rookkanaal nog door een dak of muur, dan moet daar wel even een dubbelwandig rookkanaal gebruikt worden. Een mooie regenkap erop en je bent klaar.

Het is verstandig om je bij de aanschaf van een rookkanaal goed te laten adviseren door een kachelbedrijf. Ook voor het plaatsen van het rookkanaal kunnen zij tips geven. Laat je het plaatsen liever aan een specialist over, dan kun je daarvoor bij de meeste bedrijven die rookkanalen verkopen ook gelijk terecht. 

tuin houtkachel

Tips voor veiligheid

Heb je een kachel gekozen en de juiste materialen aangeschaft, dan kan de kachel geplaatst worden op de plek waar jij hem graag wilt hebben. Plaats je de kachel in een ruimte die afgesloten kan worden, zoals een buitenhuis? Dan is het verstandig om ook een koolmonoxidemelder te plaatsen. Ook bij een kachel in een tuinhuis of ander buitenverblijf is het goed om te zorgen voor ventilatie. Zorg verder voor voldoende afstand tot materialen die brandbaar zijn, zoals hout, brandstof, gasflessen, olie, kaarsen, kussens, kleding, boeken, meubels, enzovoorts. Eigenlijk alles wat brandgevaar op kan leveren. Houten vloer? Dan kun je een speciale vloerplaat kopen voor onder de kachel. 

kachel in je tuin

Enthousiast geworden?

Als je meer van je tuin wilt genieten, is een houtkachel echt een goede oplossing. Op websites als Pinterest zijn veel leuke tips te vinden voor het stylen van een houtkachel in je tuin. Wie weet kom je daarmee nog meer in de sfeer en staat er bij jou binnenkort ook zo’n gezellige haard in de tuin!