Je hebt er vast en zeker al iets over gehoord in het nieuws: rookmelders zijn verplicht vanaf juli 2022. Dat is bijna, dus tijd om er eens wat dieper op in te gaan. Want waarom zijn rookmelders verplicht? Waar moet je precies aan voldoen en welke kun je nu het beste aanschaffen? Ik geef je de antwoorden!

Rookmelders verplicht

Vanaf begin juli 2022 ben je in Nederland verplicht om gecertificeerde rookmelders te hebben op elke woonverdieping in je huis. Dit geldt voor iedereen. Of je nu in een koopwoning of een huurwoning woont. Het waarom is heel makkelijk te beantwoorden: maar liefst 1 op de 8 branden ontstaat in een huishoudelijk apparaat, zoals een wasdroger. Een rookmelder voorkomt natuurlijk geen brand, maar het zorgt er wel voor dat je direct en adequaat kunt reageren in geval van brand. Je kunt hiermee zorgen dat jezelf en je geliefden veilig kunnen wegkomen en er kan voorkomen worden dat de brand uiteindelijk een enorme brand wordt doordat de brandweer op tijd kan worden verwittigd.

Het risico

Natuurlijk gaat er geen politieman alle deuren af om te controleren of jij er aan voldoet. Maar er is natuurlijk wel een risico, wanneer je niet aan de verplichtingen voldoet. Wanneer er namelijk brand ontstaat in je woning, heb je een grote kans dat je verzekering de schade niet dekt als blijkt dat jij geen rookmelders in huis had. Daarbovenop kun je ook nog eens een boete krijgen van de gemeente. Dat zijn echter geen redenen om rookmelders op te hangen. Het zou je bovenal moeten gaan om jullie veiligheid. Hoeveel je er moet hebben? Op elke woonverdieping in je huis één en in besloten ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt.

rookmelders verplicht

Wel doen:

  • Je natuurlijk aan deze nieuwe wet houden.
  • Beter teveel dan te weinig rookmelders. Het is immers voor je eigen veiligheid.
  • Hang niet alleen rookmelders op, maar zorg ook voor brand preventie als (gecertificeerde) blusdekens en brandblussers.
  • Als je dan toch bezig bent, zet dan ook een koolmonoxidemelder neer. Goed om te weten: rook stijgt op, dus rookmelders moeten hoog hangen. Koolmonoxide blijft juist laag aan de grond.
  • Zorg voor een goede dekking van je verzekering (lees dus ook de kleine lettertjes door).
  • Vervang je rookmelders op tijd. De meeste gaan ongeveer 10 jaar mee. Kijk hiervoor naar de vervangdatum.

Niet doen:

  • Hang geen rookmelders in de keuken, badkamer of garage (hier gaat hij te snel af zonder dat er brand is)
  • Kies niet voor goedkope modellen, maar kies juist voor een goede investering!

Ben jij er al helemaal klaar voor?