In moderne huishoudens wordt tegenwoordig bijna altijd gekookt op inductie. Een goede ontwikkeling, omdat we hiermee steeds dichter komen bij een samenleving die niet meer afhankelijk is van fossiele brandstoffen. Wil jij ook gaan koken op inductie? In dit artikel helpen we je op weg met het kiezen van de beste inductie kookplaat voor je huishouden.

Het type

Er zijn grofweg drie typen inductiekookplaten te onderscheiden. Wat het beste bij jou past hangt een beetje af van jouw woonsituatie. Ten eerste kun je kiezen voor een ingebouwde inductieplaat in jouw keuken. Dit is uiteraard alleen mogelijk in een koophuis. Je kunt er ook voor kiezen om een losse en draagbare inductiekookplaat aan te schaffen. Deze is iets minder stabiel, dus let daar op tijdens het koken, maar wel erg gemakkelijk. Je hoeft de kookplaat alleen aan te sluiten op de gaskraan. Dit is handig voor studenten en starters in tijdelijke huurwoningen. Ten derde kun je kiezen voor een inductiekookplaat met ingebouwde afzuiging. Deze zijn vaak een stuk groter, maar zijn wel erg handig wanneer je bijvoorbeeld gaat verhuizen naar een nieuwe woning waar nog geen afzuigkap aanwezig is.

Het formaat

Het formaat van de kookplaat die jij nodig hebt, hangt heel erg af van hoe graag en uitgebreid jij kookt en natuurlijk van voor hoeveel mensen jij doorgaans kookt. Daarnaast speelt de beschikbare ruimte in de keuken natuurlijk ook een rol. Als je alleen woont of met z’n tweeën bent, heb je in de meeste gevallen meer dan genoeg aan een kookplaat met vier kookzones. Als je een wat groter gezin hebt of zelf een enthousiaste kok bent, is het een goed idee om te kiezen voor de beste inductie kookplaat 80 cm met ongeveer vijf kookzones. Houd er rekening mee dat jouw inductiekookplaat ongeveer tien centimeter breder wordt als je er een neemt met een ingebouwde afzuiging.

koken op inductie tips

De functies

Inductiekookplaten komen met verschillende extra functies. Denk dus goed na over waar jouw behoeften liggen. Als je zelf kleine kinderen hebt, kan het in ieder geval een goed idee zijn om een kookplaat met een kinderslot aan te schaffen. Daarnaast bestaan er verschillende mogelijkheden voor automatische uitschakeling van jouw kookplaat, bijvoorbeeld op basis van een timer of wanneer jouw kookplaat lang niet is aangeraakt. Dit is om veiligheidsredenen een goed idee voor bijna iedereen. Er bestaan ook inductiekookplaten waarbij je zogenaamde flex-zones kunt instellen. Met deze functie kun je twee kookzones aan elkaar verbinden en heb je dus een groter oppervlak om op te koken. Een erg leuke functie, maar voor de dagelijkse dingen heb je dit natuurlijk niet nodig. Typisch iets wat je alleen maar nodig hebt als je een enthousiaste kok bent!