Niets zo lelijk als die vieze kliko’s in je tuin en in het zicht. Daar is natuurlijk eenvoudig iets aan te doen: neem een kliko ombouw. Deze zijn alleen best wel prijzig in aanschaf, dus waarom er niet een zelf maken? Ik deel in dit artikel een gemakkelijk stappenplan voor je kliko ombouw. 

Onze kliko ombouw

Zelf hebben wij ook een kliko ombouw gemaakt. Wij kozen voor een open voorkant zodat we de kliko’s eenvoudig eruit kunnen schuiven om iets weg te gooien. We hebben hier bewust voor gekozen omdat we restjes hout hadden van onze overkapping. Idealiter zou ik kiezen voor een dichte voorkant met deurtjes en een klep aan de bovenkant die door middel van gasveren open en dicht gaan. Het ziet er immers een stuk mooier uit. Vandaar dat deze DIY daar ook op gebaseerd is. 

Wat heb je nodig? 

  • Houten balken 
  • Hout voor het bekleden (lees even stap 3 voor verschillende opties)
  • Schroeven
  • Schroefmachine
  • Afkortzaag
  • Gasveren
  • Scharnieren

Stap 1: Werktekening maken 

Maak van te voren een duidelijke werktekening. Ik weet dat er veel mannen zijn die graag “uit de hand” iets maken, maar dit zorgt echt voor een beter en mooier resultaat. Sowieso duurt het een stuk minder lang om je kliko ombouw in elkaar te zetten. 

Alvast handig om te weten bij het maken van je tekening: 

  • Een 240 liter kliko heeft de volgende afmetingen; (BxDxH) 583 mm x 740 mm x 1100 mm 
  • Een 140 liter kliko heeft de volgende afmetingen; (BxDxH) 505 mm x 555 mm x 1100 mm

Stap 2: Het frame in elkaar zetten

Je begint met een stevig frame. Dit is niets meer dan een aantal balken aan elkaar schroeven in het gewenste formaat. Je gaat de ombouw later nog bekleden, dus mocht je wat resthout hebben liggen zoals ons, kun je dat hier prima voor gebruiken. Je kunt het beste een afkortzaag gebruiken. Zorg dat je frame stevig in elkaar zit. De bekleding zal zorgen voor iets meer stevigheid, maar uiteraard moet de basis al sterk zijn. 

Stap 3: Bekleding 

Vervolgens ga je het frame bekleden aan de zijkanten. De achterkant is niet noodzakelijk (een open achterkant zorgt ervoor dat het minder gaat broeien in je kliko’s). Mocht de achterkant zichtbaar zijn, is het natuurlijk wel zo mooi deze te bekleden. Hoe je het frame gaat bekleden is helemaal aan jou. Dit kan met houten planken zijn, latten of kies net als ons voor rabathout. 

Stap 4: Deurtjes maken 

Natuurlijk moeten de kliko’s er wel uit kunnen worden geschoven. Maak daarom aan de voorkant deurtjes. Aangezien een kliko ombouw best groot is, mag je hiervoor best robuuste scharnieren gebruiken. Je hoeft ze ook niet blind te monteren, laat ze gerust in het zicht vallen. 

Stap 5: Klep maken aan de bovenkant

Om snel iets weg te kunnen gooien, kun je een klepdeur maken boven de kliko. Je kunt hiervoor het beste gasveren gebruiken, zodat deze open blijven staan als je iets weg wilt gooien. Anders sta je met de klep in je handen en dat is niet handig. Voor de bekleding van de klep kun je weer hetzelfde hout gebruiken als waarmee je de zijkanten hebt bekleed. 

Ga jij ook aan de slag met deze DIY? Of vind jij onderstaande optie wellicht nog mooier?

Fotocredits: Karwei, vtwonen