Niemand zit er op te wachten dat er iets kapot gaat aan een duur huishoudelijk apparaat, maar het is wel zo’n beetje onvermijdelijk dat het een keer gaat gebeuren. Dat is nu eenmaal zo met zaken die je gebruikt. Niet elk mankement is reden om meteen het apparaat te vervangen of een dure monteur te komen. Ter inspiratie bespreken we een aantal zaken die je ook zelf kunt proberen op te lossen.

Koelkast

Je koelkast bevat allemaal techniek waar je beter van af kunt blijven als je er geen verstand van hebt. Maar het vervangen van ‘loszittende’ onderdelen kun je natuurlijk wel relatief gemakkelijk zelf doen. Het is namelijk mogelijk om online de benodigde koelkast onderdelen te bestellen. Zo kun je zelf een kapotte deurbak of lade vervangen. Ook scharnieren, grepen en houders voor glasplaten zijn niet altijd te ingewikkeld om zelf te vervangen. Bestudeer je koelkast op de relevante plek om te bepalen of je het kapotte onderdeel gemakkelijk zelf zou kunnen vervangen.

huishoudelijke apparaten repareren

Stofzuiger

Een stofzuiger zit gelukkig net wat minder ingewikkeld in elkaar dan een koelkast. Wanneer je de zak of het filter niet op tijd schoonmaakt of vervangt, kan hij verstoft raken en stoppen met werken. Dat betekent niet per se dat je stofzuiger ten dode opgeschreven is. Vaak is een monteur laten komen buitenproportioneel duur gezien de aanschafprijs. Bestel zelf de benodigde stofzuiger onderdelen om het probleem op te lossen. Van een schakel of motor tot iets simpel als een filter of een wiel, het is allemaal gewoon te bestellen als je een beetje een gangbaar merk stofzuiger hebt.

huishoudelijke apparaten repareren zelf

Koffiezetapparaat

Koffiezetapparaten zijn net zo’n twijfelgeval als stofzuigers: vaak kosten ze niet genoeg om er een monteur voor te laten komen. Maar als er een probleem mee is, is dat wel vervelend, want wat is een huis zonder werkend koffiezetapparaat? Gelukkig zitten veel koffiezetapparaten niet zo ingewikkeld in elkaar en is het relatief eenvoudig om zelf onderdelen te vervangen als je je apparaat wilt redden in plaats van vervangen. Ook kapotte loszittende onderdelen zijn natuurlijk geen reden om het apparaat weg te doen, want deze kun je eenvoudig vervangen door gewoon het onderdeel nieuw te bestellen.

koffieapparaat repareren

Onderschat jezelf dus zeker niet, want ook jij kunt mogelijk een huishoudelijk apparaat met mankementen redden. Op die manier kun je geld besparen omdat je het apparaat niet hoeft te vervangen en geen monteur hoeft te laten komen. In deze dure tijden is dat mooi meegenomen.